Eet jezelf een goed geheugen

The Optimist 9 mrt 2020

Voeding kan helpen bij het onderhouden van je hersenen. Zo dragen bepaalde voedingsmiddelen bij aan een goed geheugen, maar kun je andere dingen juist beter laten staan, wil je een scherp en vitaal brein hebben.

Eet dit wel

– Omega 3-vetzuren kunnen mentale achteruitgang remmen. Deze vetten zitten vooral in wilde vette vis, zoals haring, makreel, zalm en sardientjes.
– Ook antioxidanten zijn goed voor onze hersenen. Deze stoffen zitten in pure chocolade, koffie en thee.
– Anthocyanen, de kleurstoffen die in de schil van (rode) bessen voorkomen, beschermen de hersenen tegen schadelijke invloeden. Ook blauwe bessen bevatten deze kleurstof.
– Kurkuma, ook wel geelwortel, kan het brein beschermen tegen Alzheimer.
– Een biologisch eitje behoort ook tot goede voeding voor het brein. Dit komt door de stoffen choline, luteïne en omega 3.
– Walnoten, cashewnoten, paranoten en amandelen zijn goed voor de hersenen.
– Drink water. Hydratatie draagt bij aan optimale mentale vermogens.

Laat dit liever staan

– Met stip op nummer één staat suiker. Wanneer je hier te veel van eet, kan dit volgens onderzoek voor een hoge ontstekingswaarde van de hippocampus zorgen. Schade hieraan hangt samen met geheugenproblemen. Ook drankjes waar veel suiker in zit kun je beter overslaan, dit werd wetenschappelijk in verband gebracht met het ontstaan van Alzheimer.
– Vermijd transvetten. Deze zitten vaak in producten die ‘gedeeltelijk gehard plantaardig vet’ bevatten.
– Ook je favoriete alcoholische drankje kun je beter laten voor wat het is. Er is aangetoond dat alcohol het brein kan verschrompelen.
– Voorkom het binnenkrijgen van zware metalen zoals kwik. Dit zit onder meer in vissen als tonijn, zwaardvis en haai.

Bron: A Healthy Life
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie