Eerste containerschip op groene methanol op zee

The Optimist 25 jul 2023 Economie

De internationale scheepvaart is voor een flink deel verantwoordelijk voor alle CO2-uitstoot wereldwijd. Met de komst van grote containerschepen die varen op groene methanol komt hier verandering in.

De Noorse rederij A.P. Moller Maersk heeft bekendgemaakt dat ‘s werelds eerste containerschip op groene methanol is opgeleverd en onderweg is van de rederij in Zuid-Korea naar Denemarken.

Nieuwe vloot

De 21.500 km lange reis van het Zuid-Koreaanse Ulsan naar Kopenhagen levert de Maersk-crew operationele ervaring op met het omgaan met de nieuwe motoren en het gebruik van methanol als brandstof. De rederij bereidt zich voor op de ontvangst van een vloot van maar liefst 25 nieuwe, grote zeegaande schepen met methanol die vanaf 2024 worden geleverd.

Nederlandse biomethanol

Het is de bedoeling van Maersk om op termijn volledig CO2-neutraal te varen. De rederij beschouwt dit eerste ‘groene containerschip’ als ‘het begin van een nieuw tijdperk in de scheepvaart.’ Maersk heeft zich verzekerd van groene methanol voor de eerste reis van het schip in samenwerking met de Nederlandse producent en distributeur van op waterstof gebaseerde producten OCI Global. OCI zal namelijk ISCC-gecertificeerde groene biomethanol leveren voor de eerste reis van het nieuwe schip.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie