Een digitale brandweer voor digitale branden

The Optimist 5 feb 2020 Economie

Wereldwijd vinden er dagelijks 80 miljard hacks plaats. Dat klinkt nogal eng, maar steeds meer bedrijven en organisaties nemen maatregelen om zichzelf, en ons, tegen dit gevaar te beschermen. Zo ook de Rotterdamse haven: zij krijgen een speciale digitale brandweer om zich tegen cyberaanvallen te wapenen.

Een echt vuur zullen ze niet blussen, maar ze gaan wel degelijk bedrijven uit de brand helpen. De specialisten van deze digitale brandweer komen namelijk bij bedrijven langs om de beveiliging te verbeteren, te adviseren en alarmeren en in te grijpen als dat nodig is. En dat kunnen deze havenbedrijven zeker gebruiken; een cyberaanval kan voor veel ophef zorgen in de haven. Zo zorgde een hack bij twee grote containerbedrijven in 2017 ervoor dat het laden en lossen van schepen ophield en containers opeens (digitaal) niet meer te vinden waren.

De digitale brandweer dankt zijn naam aan de al bestaande Gezamenlijke Brandweer. Risicobedrijven zoals raffinaderijen en chemische fabrieken zijn wettelijk verplicht om een gespecialiseerd blusteam klaar te hebben staan. Nu was het natuurlijk onnodig om voor elk havenbedrijf een eigen brandweer in te lijven en werden de krachten met de Gezamenlijke Brandweer gebundeld.

Op het moment test de haven van Rotterdam de nieuwe digitale brandweer bij 15 bedrijven.

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie