The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Het NRC publiceerde op 17 september een interessant artikel over de bedrijven in de Duurzaamheidsindex van de Dow Jones. Steeds meer bedrijven willen in die index staan. Maar investeren in deze index, betekent ook investeren in oliemaatschappijen, staal en mijnbouw. Hoe past dat bij elkaar?
Grote bedrijven zijn tegenwoordig allemaal wel groen, duurzaam of maatschappelijk verantwoord. Ze leveren allemaal jaarlijks braaf een sociaal jaarverslag op, naast hun financiële versie. Maar dé graadmeter voor succes blijft de Dow Jones Sustainability Index. Als je daarin staat met je bedrijf, ben je heel wat. Zeker als je, zoals KPN, ook nog eens tot duurzaamste van je sector wordt uitgeroepen. Reden voor een feestje.
Dit jaar waren ASML en Samsung nieuw in de lijst. Maar nog opmerkelijker, aldus het NRC, is British American Tobacco, dat jaarlijks ruim zeshonderd miljard sigaretten verkoopt. Maar ook andere niet-logische bedrijven staan in de index. Wat te denken van Shell en chemie-concern Akzo Nobel?
Dat is mogelijk omdat er gebruik wordt gemaakt van een ‘”best-in-class-aanpak”: per sector krijgt alleen de groenste 10 procent een plek in de graadmeter. Dat daardoor “controversiële” industrieën in de DJSI komen, is een bijkomstigheid die ‘nodig voor de “diversiteit” in de index’ is. Door hele groepen bedrijven bij voorbaat uit te sluiten, is de spreiding van de beleggingen niet gegarandeerd. Een spreiding die nodig is voor een goed rendement op de beleggingen.
De DJSI is niet de beste graadmeter voor wie op zoek is naar duurzame bedrijven om in te beleggen. De index beoordeelt namelijk alleen hoe duurzaam een bedrijf produceert. Maar niet of het product zelf ook duurzaam is. Zo kan een bedrijf dat een duurzaam product als bioplastic produceert dus niet in de lijst staan, maar een tabaksfabrikant wel.
Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om duurzaam te beleggen. Zo is er voor beleggers die aan mensenrechten hechten de Corporate Human Rights Benchmark. En voor klimaat is er de lijst van het Carbon Disclosure Project. Als laatste zijn er ook tal van beleggingsfondsen die zich richten op duurzaam beleggen.
Toch zijn er nog steeds positieve kanten aan de DJSI. Bedrijven willen namelijk graag een plekje in die lijst. Dat kan alleen als ze behoren tot de top 10% van duurzame bedrijven in hun sector. Ze moeten dus beter hun best doen en blijven doen. Want je kan ook uit de lijst worden gezet. Het is een goede stok achter de deur om bedrijven te dwingen duurzamer te worden.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties