Duurzame brandstof stap dichterbij

The Optimist 20 jun 2023 Economie

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben aangetoond hoe CO2 kan worden opgevangen uit industriële processen – of zelfs rechtstreeks uit de lucht – en kan worden omgezet in schone, duurzame brandstoffen met alleen de energie van de zon.

Tot voor kort maakten de wetenschappers voor experimenten op zonne-energie gebruik van zuivere, geconcentreerde CO2 in cilinders. Om de technologie praktisch bruikbaar te maken, moest deze actief CO2 uit de lucht opvangen, wat een enorme technische uitdaging bleek te zijn. Dit is nu gelukt.

CO2 en plastic afval

Ze ontwikkelden een reactor op zonne-energie die afgevangen CO2 en plastic afval (dat als katalysator fungeert) gebruikt en omzet in duurzame brandstoffen en andere waardevolle chemische producten. Door lucht door het systeem met een alkalische oplossing te laten borrelen, wordt de CO2 selectief gevangen en borrelen de andere gassen in de lucht, zoals stikstof en zuurstof, onschadelijk naar buiten. Door dit bubbelproces kunnen de onderzoekers de CO2 uit de lucht concentreren in een oplossing, waardoor het gemakkelijker te verwerken is.

Niet meer opslaan

Gedurende meerdere jaren testen werd CO2 omgezet in syngas, een belangrijke bouwsteen voor duurzame vloeibare brandstoffen, en werden plastic flessen omgezet in glycolzuur, dat veel wordt gebruikt in de cosmetica-industrie. In plaats van CO2 ondergronds op te slaan, kan het dankzij deze techniek uit de lucht worden gehaald om er vervolgens schone brandstof van te maken. Hoewel er nog verbeteringen nodig zijn voordat deze technologie op industriële schaal kan worden gebruikt, betekenen de resultaten een belangrijke stap in de richting van de productie van schone brandstoffen om de economie van energie te voorzien, zonder de noodzaak van milieuonvriendelijke olie- en gaswinning.

Bron: GNN

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie