In dit winkelcentrum shop je alleen tweedehands

The Optimist 15 nov 2019 Economie

De Zweedse stad Eskilstuna is een trendsetter op het gebied van duurzaamheid. In deze plaats is het allereerste winkelcentrum ter wereld gevestigd, dat alleen gerecyclede en tweedehands producten verkoopt.

Eskilstuna had al jaren last van economische achteruitgang. Sinds de jaren zeventig gaat het slecht met de stad. Daarvoor was het, met name door de staalproductie, een welvarende industrie. Volgens de Volkskrant pakken de plannen om de vervallen staalstad nieuw leven in te blazen via vergroening goed uit.

In 2015 werd er 1,8 miljoen euro geïnvesteerd in het zogeheten ReTuna, deels om de winkelmanagers te subsidiëren. Sinds vorig jaar zijn de subsidies stopgezet en draait het duurzame winkelcentrum break-even. De omzet groeit met 30 procent per jaar. Vorig jaar werd er voor 11,7 miljoen kronen (1,1 miljoen euro) verkocht.

‘Ons doel is om de wereld te redden. Of er op zijn minst deel van uit te maken. We weten dat we dat niet alleen kunnen doen, maar onze klanten voelen dat ze onderdeel uitmaken van iets goeds’, vertelt Anna Bergström, manager van ReTuna tegen Positive News magazine.

Kapotte producten

ReTuna is een idee van de lokale overheid, die als doel heeft om een voorbeeld te zijn op het gebied van duurzaamheid. Alles wat er in het winkelcentrum te koop is, is gerecycled, organisch of duurzaam geproduceerd. Bijna alle producten die verkocht worden zijn afkomstig van de inwoners van Eskilstuna.

De producten hoeven niet per se in goede staat te zijn; ook kapotte producten kunnen worden ingeleverd bij het winkelcentrum. De medewerkers repareren het, zodat het daarna direct weer de verkoop in kan.

Meer dan alleen winkelen

Maar ReTuna verkoopt niet alleen producten, je kunt er ook workshops en cursussen volgen. Daarnaast heeft het winkelcentrum een speciaal werkprogramma voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, zoals vluchtelingen of mensen met een beperking. Zo krijgt iedereen een kans om te werken, aangezien dit initiatief zorgt voor meer werkgelegenheid.

Inmiddels is Eskilstuna een van de duurzaamste steden van Zweden. Zo rijden er ook bussen op biogas en elektriciteit, wordt het water verwarmd door restwarmte van energiecentrales én de inwoners van dit duurzame stadje scheiden hun afval in zeven verschillende afvalbakken.

Bron: De Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie