Dit warenhuis zet in op hergebruik

The Optimist 11 jul 2022 Economie

In het centrum van Leiden bevindt zich Circulair Warenhuis, een plek waar het winkelend publiek kennismaakt met nieuwe vormen van hergebruik. Hiervoor wordt het werk van vier gerenommeerde ontwerpers ingezet.

Drie miljoen kilo spullen

Dit voorjaar opende Circulair Warenhuis zijn deuren op de Langegracht 72 in Leiden. Het is dé plek waar naar nieuwe wegen van hergebruik wordt gezocht. En dat is hard nodig: zo’n drie miljoen kilo van de goederen die jaarlijks binnenkomen bij Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis Leiden wordt niet verkocht, maar afgevoerd en vernietigd.

De ontwerpers

Vier ontwerpers werden uitgenodigd om onderzoek te doen naar reststromen, om daar vervolgens een prototype product mee te ontwikkelen. Het doel hiervan is om de afvoer van materiaal terug te brengen en de reststromen opnieuw in te zetten als circulair product. De betrokken ontwerpers zijn Nienke Hoogvliet die zich richtte op textiel, Max Lipsey koos keramiek als materiaal, Studio Makkink & Bey richtte zich op glas en Fraser McPhee ontwikkelde een modulair systeem gemaakt van spaanplaat.

Divers aanbod

De prototypes van de ontwerpers worden getoond in Circulair Warenhuis, aangevuld met een diverse en prikkelende mix aan producten met hergebruik als rode draad. Je vindt er een selectie van hoogwaardige kringloopproducten, eigen upcycle-producten en bestaande circulaire producten van Nederlandse ontwerpers.

Adres en openingstijden:
Circulair Warenhuis, Stadsbauhaus, Langegracht 72, Leiden
Open van dinsdag t/m donderdag van 10.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur

Bron: Circulair Warenhuis
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie