De eigentijdse schillenboer

Sofie van de Vreede 17 mei 2021 Economie

Wat doe jij met de schillen van je sinaasappel? Waarschijnlijk gooi je ze weg, maar weet je dat het ook anders kan? Een schillenboer uit ’s-Hertogenbosch doet er iets waardevols mee.

‘In Nederland alleen wordt jaarlijks 250 miljoen kilo citrusschillen weggegooid’, aldus Sytze van Stempvoort, oprichter van PeelPioneers. ‘Deze schillen gingen gewoon de verbrandingsoven in. Harstikke zonde natuurlijk, want je kunt er nog waardevolle grondstoffen uit halen.’

Economische voordelen
Naast de duurzame kanten werkt het initiatief ook voordeling voor de economie. Supermarkten, horeca en cateringbedrijven hebben namelijk baat bij de ladingen schillen die PeelPioneers laat ophalen. Het scheelt een hoop verwerkingskosten als een deel van het afval wordt hergebruikt. De etherische oliën die vervolgens uit de schillen worden gehaald, komen onder meer in frisdrank en schoonmaakmiddelen terecht.

Een ouderwets tintje
Sytze heeft door zijn werk de bijnaam ‘schillenboer’ gekregen. Dit verwijst naar de schillenboer die vroeger langs de deuren ging om schillen op te halen, en daar zijn dieren mee te voeden. Ondanks de moderne technologie die Sytze in zijn werk stopt, doet hij dat laatste nog steeds. De overblijfselen zijn na de verwerking namelijk geschikt als voeding voor vee.

Bron: Socreatie
Sofie van de Vreede

Sofie van de Vreede

Meer over Sofie van de Vreede >

Reacties

Geef een reactie