Coronaschulden bespreek je in het Geldstresscafé

The Optimist 3 mrt 2021 Economie

Om het taboe op geldproblemen in coronatijd te doorbreken, is er vanaf donderdag 4 maart het Geldstresscafé. Een initiatief van ex-cafébaas en Statenlid van de Provincie Noord-Holland Sandra Doevendans, bedoeld voor iedereen die met coronaschulden kampt. Hier krijg je tips om uit de geldzorgen te komen en te blijven. Het café is online en gratis.

Door de coronacrisis worstelt maar liefst 20 procent van de Nederlandse huishoudens met geldzorgen. In sommige grote steden is dit percentage meer dan 30 procent. Volgens Sandra Doevendans is dit nog maar het topje van de ijsberg. Volgens haar durven mensen niet over hun geldzorgen te praten. ‘Daarom duurt het gemiddeld vijf jaar voordat ze hulp zoeken’, aldus de voormalige cafébaas.

Schaamte

Over de impact van schulden laat Sandra geen twijfel bestaan: het is van invloed op je gezondheid, ‘Mensen krijgen lichamelijke klachten, slapen slecht en kunnen zelfs in een burnout of depressie belanden.’ Zij opent het Geldstresscafé in samenwerking met sociaal financieel hulpverlener Jitta Slotboom. ‘Met dit café hoop ik dat mensen het taboe sneller laten varen en steun vinden bij elkaar. Er moet meer begrip komen voor mensen met geldzorgen. Pas dan wordt de schaamte minder en durven mensen ook eerder hulp te zoeken.’

Anoniem meeluisteren

Het Geldstresscafé is de online plek bij uitstek om met ervaringsdeskundigen en hulpverleners te praten over je schuldzorgen. Voor wie daartegen opziet is het mogelijk om anoniem mee te luisteren. Sandra: ‘Ik geloof in lotgenotencontact. Mensen herkennen zich in elkaar waardoor ze makkelijker over hun geldzorgen praten. Ze zijn ineens niet meer “de enige”.’ Zij spreekt uit ervaring want als café-eigenaar zat ze 12 jaar vast in schulden. Sinds drie jaar is ze daarvan verlost. Haar kennis over het omgaan met schulden vatte ze samen in het boek Schone Lei, een praktische handleiding over hoe je het beste omgaat met schulden. Hierin geeft ze niet alleen concrete tips om uit de geldzorgen te komen, maar bespreekt ze ook de misstanden in de ‘schuldenindustrie’.

Aanmelden

De start van het online Geldstresscafé is op donderdag 4 maart 2021 om 20.00 uur en duurt een uur. Deelname is gratis en aanmelden kan via www.geldstresscafe.nl.

Voor ondernemers met financiële zorgen die een doorstart van hun bedrijf overwegen, vertelden we in deze Daily onlangs over het boek van Robbert Peek over dit onderwerp.

Bron: Het Geldstresscafé
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie