China koploper elektrisch transport

The Optimist 6 jul 2017 Economie

Vorig jaar reden er wereldwijd twee miljoen elektrische auto’s rond, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). China is opnieuw de grootste markt voor deze vervoermiddelen.

Bij elkaar zijn China, de Verenigde Staten en Europa goed voor 90 procent van alle elektrische auto’s die wereldwijd worden verkocht. China is koploper als het op elektrisch transport aankomt. In 2016 werden daar meer dan 40 procent van alle op de markt gebrachte elektrische auto’s afgenomen. Ook telt het land meer dan 200 miljoen elektrische fietsen en ruim 300.000 elektrische bussen.

Mondiaal zijn er forse verschillen in de groei van het aantal elektrische auto’s. Noorwegen voert de lijst aan met een marktaandeel van 29 procent in 2016. Ook Nederland doet het met 6,4 procent goed en Zweden neemt met 3,4 procent een derde positie in. Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat er rond 2020 tussen de 9 en 20 miljoen elektrische auto’s op de markt zijn. Vijf jaar later zullen er mogelijk 40 tot 70 miljoen elektrische vervoermiddelen rondrijden.

Hoewel de groei van het aantal elektrische transportmiddelen een bijdrage levert aan het terugdringen van broeikasgassen, is er volgens het IEA meer nodig om de uitstoot daarvan verder te minderen. Om die doelstellingen te bereiken, moeten daarvoor in 2040 ruim 600 miljoen auto’s verkocht zijn, zo blijkt uit prognoses van het agentschap.

Verschillende steden nemen nu zelf maatregelen om het gebruik van elektrische auto’s en fietsen te bevorderen en zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo maakt Parijs het mogelijk om elektrische auto’s op te laden aan laadpunten. In Amsterdam kan iedereen een laadpaal aanvragen en in Londen hoeven eigenaren van een elektrische auto geen verkeersbelasting te betalen. Ook in diverse grote steden in Amerika stimuleert het lokale bestuur het gebruik van elektrisch transport.

Bron: happynews.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.