Biologische wijnmaker wil consument bewustmaken

The Optimist 4 jan 2022 Economie

Derrick Neleman, oprichter van Neleman Organic Vineyards en al ruim 20 jaar pionier in biologische wijn, is door de branchevereniging van wijnhandelaren (KVNW) op de vingers getikt vanwege een spraakmakende advertentiecampagne. Maar de biologische wijnmaker laat zich niet de mond snoeren.

De KVNW is verbolgen over het feit dat Neleman eind december in diverse kranten een advertentiecampagne startte waarin aandacht werd gevraagd voor landbouwgif in wijn. Neleman stelt dat niet-biologische wijnen vaak restanten van chemische bestrijdingsmiddelen bevatten en wil consumenten hiervan bewustmaken. De KVNW heeft laten weten dat deze manier van adverteren ‘onacceptabel’, ‘ontoelaatbaar’ en ‘absoluut een stap te ver’ is.

Versneld verduurzamen

Biowijnpionier Derrick Neleman van het Nederlands-Spaanse wijnhuis is zeer verbaasd over deze reactie van de branchevereniging. ‘Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat het mijn doel is de wijnbranche op te schudden, te democratiseren en versneld te verduurzamen. Dit is hard nodig, nog maar 6% van het wereldwijde wijnareaal is biologisch. Dat de branchevereniging, waar ik met mijn bedrijf bij ben aangesloten, op deze manier reageert op onze campagne, ja zelfs aanhaalt dat andere leden vinden dat er juridische stappen moeten worden ondernomen, vind ik onbegrijpelijk. Netjes was geweest om mij te bellen, ze hebben me onder de knop.’

Parkinson

De afgelopen jaren verschenen diverse onderzoeken en publicaties over het verband tussen landbouwgif en de ziekte van Parkinson. In Frankrijk werd Parkinson 10 jaar geleden al erkend als beroepsziekte onder boeren. Neleman kent zelf wijnboeren die zijn omgeschakeld naar biologisch omdat familieleden ziek werden door het langdurig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Afgelopen jaar bleek uit onderzoek van Een Vandaag dat in bepaalde wijnen in Nederlandse supermarkten restanten van glysofaat zaten. In de campagne van Neleman wordt geen beschuldiging geuit en worden geen namen genoemd. Wel wordt de vraag gesteld: ‘Zit er gif in jouw wijn?!’, gevolgd door uitleg over biologische wijn.

Neleman heeft inmiddels zijn lidmaatschap van de KVNW opgezegd. ‘Wij zullen ons zelfstandig en met andere frontrunners in verschillende categorieën van de food en drinkwereld met frisse energie inzetten voor een mooiere wereld’, bevestigt de wijnmaker die in 2020 werd uitgeroepen tot Meest Inspirerende Ondernemer.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie