‘Bio-aardappel presteert beter dan de conventionele’

The Optimist 8 okt 2018 Economie

Het is altijd interessant om te weten, wat nu meer oplevert. Gangbaar of biologisch. Al hebben we het alleen nog maar over de gezondheidsvoordelen of de milieuvoordelen, het belangrijkste is dat het ook wat oplevert en het is helemaal mooi als dit meer dan anders is.

We schreven zelf ook onlangs dat het best lastig is de verschillen te meten voor gangbaar en biologisch. De discussies lopen soms ook hoog op daarover. We opperden zelfs in ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’ om de verschillen tussen gangbaar en biologisch via Life-cycle assessment te meten. Veredelaar Plantera komt met betrekking tot de aardappel echter al eerder met resultaten.

Gerard Bovee van Plantera op Biojournaal.nl stelt namelijk dat de gemiddelde opbrengst van twee aardappelrassen die bij Plantera zowel biologisch als gangbaar geteeld worden opvallende verschillen laten zien. ‘In de voorbije jaren, met een gemiddeld groeiseizoen, presteerden de rassen die geteeld waren op conventionele wijze ongeveer 15 procent beter dan de rassen die geteeld waren op biologische wijze. Dit jaar waren de groeiomstandigheden echter anders dan boeren gewend waren, onder meer door de droogte. Daardoor presteerden de biologisch geteelde Vitabella en Lucera zeker 10 tot 15 procent beter dan de Vitabella en Lucera geteeld op conventionele wijze’, aldus Bovee.

Dit komt waarschijnlijk door ruimere vruchtwisseling en betere balans in bodemleven, wat gezamenlijk moet leiden tot een beter structuur en vochthuishouding. ‘De plant kan hierin beter bewortelen en profiteren van de nutriënten die door een continue mineralisatie in de bodem beschikbaar komen. Vroege rassen zoals Vitabella en Lucera laten dat natuurlijk heel goed zien’, volgens Bovee.

Tussen de twee rassen zitten nog wel verschillen. Vitabella is een vastkokende aardappel die tegenwoordig in vrijwel alle supermarkten voor handen is. De Lucera is een middenvroege krielaardappel, die nog iets minder populair is. Bovee: ‘Doordat deze relatief snel is uitgegroeid, kan de aardappel wel biologisch geteeld worden. Eventuele Phytophthora aantasting kan niet ontstaan, omdat het gewas voor die tijd al geoogst is.’

Bron: Biojournaal
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie