Bedrijfspand financieren: dit zijn de mogelijkheden

The Optimist 16 aug 2022 Economie

De meeste ondernemers voeren hun werkzaamheden uit vanuit een bedrijfspand. Omdat het kopen van zo’n pand niet bepaald goedkoop is, kun je ervoor kiezen om eerst te huren. Je gaat zo geen grote schuld aan, maar er zitten ook nadelen aan een bedrijfspand huren. Zo blijft het pand eigendom van de verhurende partij. Daarom wil je mogelijk liever een bedrijfspand kopen. In dat geval is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn voor wat betreft het financieren van een bedrijfspand. Om jou een handje te helpen, zetten we hier een aantal opties op een rijtje.

1. Financieren met eigen geld
Wie een bedrijfspand wil financieren kan hier zijn eigen vermogen voor aanspreken. Als je door de jaren heen flink wat geld gespaard hebt, is het misschien niet nodig om een lening af te sluiten. Een bedrijfspand financieren met eigen vermogen lijkt op het eerste gezicht misschien interessant, maar het brengt zeker ook een aantal nadelen met zich mee. Zo moet je vaak met een flinke zak geld over de brug komen, want een bedrijfspand is niet goedkoop. Kun je het pand betalen, maar blijft er weinig tot geen geld over? Dan is het niet verstandig om het bedrijfspand met eigen vermogen te financieren. Je kunt dan namelijk in de problemen raken als er onvoorziene kosten optreden.

2. Geld lenen
Ontbreekt het je aan het geld om een bedrijfspand met eigen vermogen te financieren? Of vind je het geen prettig idee om al jouw eigen geld in zo’n pand te steken? Denk dan niet dat je geen bedrijfspand kunt kopen. Je kunt namelijk een lening voor je bedrijf afsluiten en deze gebruiken om de aankoop van een bedrijfspand te financieren. Kies in dat geval wel voor een zakelijke lening en niet voor zakelijk krediet. Een zakelijke lening is namelijk bedoeld voor het financieren van langlopende investeringen in jouw bedrijf. Een geldverstrekker stort het gehele geldbedrag op jouw rekening, waardoor je de aankoopprijs van een bedrijfspand direct af kunt tikken.

Wie een zakelijke lening afsluit om een bedrijfspand te financieren, gaat een schuld aan. Als je dit niet prettig vindt, kun je er ook voor kiezen om het ene deel van het pand te financieren met eigen vermogen en het andere deel met een lening. De schuld valt hierdoor lager uit, waardoor je iedere maand minder geld aflost dan wanneer je het bedrijfspand volledig financiert met een lening.

3. Hypotheek aanvragen
Wil je de aankoop van een bedrijfspand financieren met geleend geld? Dan kun je ook een hypotheek aanvragen. Veel geldverstrekkers bieden tegenwoordig een speciale hypotheek voor een bedrijfspand aan. Meestal is het mogelijk om een groot geldbedrag te lenen, waardoor je er probleemloos een bedrijfspand mee kunt financieren. Extra bijkomstigheid van een zakelijke hypotheek is dat je profiteert van een scherpe rente. Deze rente kan het financieel aantrekkelijker maken om voor een zakelijke hypotheek te kiezen in plaats van voor een zakelijke lening. Alhoewel de looptijd van een zakelijke hypotheek tien jaar is, hoef je hem aan het einde niet geheel afgelost te hebben. Staat er nog een bedrag open? Dan kun je dit in één keer aflossen of herfinancieren met een andere lening.

 

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met ABN AMRO.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie