Alternatieven voor kunstzijde gezocht

The Optimist 22 aug 2023 Economie

Om ontbossing tegen te gaan, wordt er gewerkt aan steeds meer alternatieven voor kunstzijde. Twee nieuwe textielsoorten, ‘circulose’ en ‘nullarbor’ moeten een milieuvriendelijke vervanging van kunstzijde worden.  

Kunstzijde wordt gemaakt van natuurlijke houtcellulose uit bomen. Voor de productie van deze stof worden jaarlijks miljoenen bomen gekapt. Helaas is het commercieel moeilijk om een  milieuvriendelijker alternatief te produceren, maar toch worden er belangrijke  stappen gezet op dit gebied. Non-profit organisatie Canopy zet in een artikel van The Guardian twee alternatieve productieprocessen van kleding uiteen.

Gerecycled katoen

Veel kleding wordt weggegooid, zowel gedragen als ongedragen. Volgens de Volkskrant gooien we in Nederland jaarlijks zo’n 145 miljoen kledingstukken weg, waarvan 65 procent geschikt is voor recycling. Recyclen is echter niet zonder uitdagingen. Vaak ontbreekt het aan infrastructuur om de afgedankte kleding naar de juiste plekken te vervoeren. Ook is het een grote klus om alle kleding op textielsoort te sorteren.

Om te kunnen worden omgezet in viscose moet een kledingstuk gemaakt zijn van plantaardig materiaal. Katoen is daar een geschikte stof voor. Er bestaat al een aantal bedrijven dat zich bezighoudt met het recyclen van katoen. Kledingstukken worden versnipperd en deze snippers worden chemisch bewerkt en gebleekt. Uit dit proces komen vellen karton-achtig materiaal voort, die kunnen worden omgezet in viscose en daarna garen om weer kleding van te maken.

Kokoswater

Het Australische bedrijf Nanollose heeft een vorm van viscose gemaakt van kokoswater, het bijproduct van kokosnootverwerking. Om cellulose te maken worden er bacteriën toegevoegd aan het kokoswater om fermentatie op gang te brengen. De cellulose wordt omgezet in een stroperige substantie die kan worden bewerkt tot een doorzichtig garen. Dit proces is veelbelovend omdat het slechts 18 dagen tijd in beslag neemt, weinig water, land of energie kost en voedselresten omzet in iets nuttigs. Het verbouwen van microbiële cellulose levert in een kortere tijd per hectare meer vezels op dan het verbouwen van bomen.

Nanollose presenteerde vorig jaar de eerste draagbare trui van kokosafval. Het materiaal is niet geschikt voor alle soorten kledingstukken, maar het omzetten van voedselafval is wel een milieuvriendelijkere vorm van kledingproductie. Nanollose is van plan om commerciële hoeveelheden Nullarbor-vezel te produceren en een toeleveringsketen en ecosysteem rond voedselafval te ontwikkelen.

 

Bron: The Guardian

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie