8 manieren waarop kunst je gezondheid kan bevorderen

The Optimist 13 jan 2017

Als je zelf geen kunstenaar bent, lijkt het misschien eng om zelf kunst te creëren. Toch kan het maken van kunst geneeskrachtige voordelen opleveren als je je geest en lichaam eraan overgeeft. Het maken van kunst is een moment waarin tijd stil lijkt te staan. In deze opperste concentratie verdwijnen andere gedachten die je humeur beïnvloeden.

Hier zijn acht manieren waarop kunst gezond voor je is.
1. Zelfexpressie

In een hectisch leven hebben mensen vaak weinig tijd voor zelfexpressie. Zelfexpressie geeft je de ruimte om vast te stellen wie je werkelijk bent en presenteert een mogelijkheid voor je ziel om te worden gehoord.

2. Het loslaten van oordelen

Veel mensen denken dat ze waanzinnige kunst moeten creëren die voldoen aan de standaard van professionals. Maar iedere professional is ook ooit zo begonnen als jij. Weerhoud jezelf er dus van om je eigen kunst te beoordelen.

3. Intuïtie

Je intuïtie kan een belangrijke rol spelen in je leven, tenminste als je het de kans geeft. Kunst is een veilige en persoonlijke manier je intuïtie te leren in plaats van altijd maar je hersenen. Welke penseelstreek of danspas komt vanuit je ziel? Welke gedachte stopt of remt dat onderbuikgevoel?

4. Meditatie

Misschien heb je moeite met meditatie. Kunst kan echter een perfecte vervanging zijn. Tijdens het maken van kunst zijn de handen en hersenen gefocust op een niet stressvolle activiteit. Ook dit brengt je dus naar een meditatie mind-set.

5. Geven en ontvangen

Geven en ontvangen behoren tot de belangrijkste principes in het leven. De kunst die je creëert kan daarom een perfect cadeau zijn, niet alleen voor je zelf, maar ook voor anderen.

6. Acceptatie

Accepteer dat het niet altijd lukt zoals jij dat wilt. Accepteer dat je het misschien nogmaals moet proberen, of dat juist een andere kunstvorm beter is voor jou.

7. Creëer kalmte

Soms kan je huis voelen als een ‘to-do list’. Laat de huishoudelijke klusjes voor wat ze zijn en maak tijd voor een kunstzinnige activiteit die je rust brengt. Op deze manier creëer je een omgeving vervuld met rust en creativiteit. Het zal je verbazen hoeveel dit je productiviteit kan bevoordelen.

8. Eenheid

Er zijn zoveel religies, tradities en culturen die kunst omarmen. Kunst heeft dus de kracht om mensen bij elkaar te brengen.

Bron: Chopra
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie