7 tips die direct geld opleveren

The Optimist 19 dec 2017 Economie

Door Sinterklaas en kerst valt de decembermaand altijd nét wat duurder uit dan je graag zou willen. En al die extra uitgaven komen bovenop je maandelijkse kosten. Om er voor te zorgen dat je aan het einde van de maand  nog salaris overhoudt, heeft The Optimist zeven praktische budgettips die meteen geld opleveren.

Stop met geld uitgeven aan wat je niet belangrijk vindt

Maak een lijst met dingen waaraan jij je geld uitgeeft. Zet het op volgorde van belangrijkheid en begin met het belangrijkste. Je bespaart gemakkelijker op dingen die onderaan dat lijstje staan. Staat ‘uit eten’ en ‘nieuwe kleding’ laag op jouw lijst, dan zijn dat relatief makkelijke posten om op te besparen.

Bijhouden waar je geld blijft

Voordat je gaat besparen, is het handig om te weten waar je je geld überhaupt aan uitgeeft. Door een paar weken een kasboek bij te houden leer je veel over je uitgavenpatroon. Eén van die dingen is: je krijgt inzicht in je impulsaankopen.

Besparen op ‘vaste uitgaven’

Volgens het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, gaat besparen het makkelijkst op uitgaven die mogen. Maar ook op uitgaven die moeten kun je besparen. Denk dan bijvoorbeeld aan korter douchen. Je gebruikt dan minder warmte en minder water. Door het licht vaker uit te doen verbruik je minder elektriciteit.

Laat je niet verleiden

Ga je toch shoppen: pas dan op. Winkels en winkelstraten zijn in de winter extra versierd. Door die gezelligheid word je als consument voortdurend verleid tot kopen, kopen, kopen. Daarom bereid je je voor en maak je een lijstje voordat je gaat winkelen. Op dit lijstje zet je wat je echt nodig hebt. Het helpt bovendien om, voordat je de deur uit gaat, een budget vast te stellen en jezelf dan tijdens het winkelen aan dat budget te houden!

Kijk naar je zorgverzekering

Een maandelijkse uitgave waar je op kunt besparen is je zorgverzekering. Tot 1 januari kun je je huidige polis opzeggen. Daarna moet je voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Door over te stappen kun je maandelijks flink besparen. Let er op dat je niet alleen naar de hoogte van de premie kijkt. Denk ook na over je aanvullende verzekeringen en wat voor soort verzekering je hebt. Er zijn vier soorten polissen: de restitutiepolis, de naturapolis, de budgetpolis en de combinatiepolis. Het type verzekering bepaalt of je zelf je zorgverlener mag kiezen.

Maak een bespaarplan met concrete acties

Wil je nog meer besparen? Maak dan een plan. Hoe ga je precies besparen? Wat is je doel? Het helpt om je antwoorden op te schrijven.

Voorbeeld:
Ik ga vanaf 1 januari 2018 bezuinigen op boodschappen:
– Ik koop alleen huismerken en aanbiedingen.
– Aanbiedingen koop ik alleen als ze goedkoper zijn dan huismerken.
– Ik neem een boodschappenlijstje mee en houd me aan dit lijstje.
– Ik ga nog maar één keer per week boodschappen doen.

Wat levert het op?

Houd niet alleen bij wat je koopt, maar ook wat je ‘normaal zou hebben gekocht’. Als je dit een poos doet, weet je hoeveel je concreet bespaart. Dat is geld dat in je portemonnee is gebleven. Pas op met deze tip: dit werkt super motiverend.

Ook in de Daily van vandaag:
Noten zijn gezonder dan je denkt
Dit prachtig blauwe stadje wil groen kleuren

Bron: Nibud
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie