Carolyn Steel: Een te kleine keuken zou verboden moeten worden!

The Optimist 17 mei 2012
Gewapend met tientallen dia’s – van oude stadsplattegronden van steden als Ur en Rome tot schilderijen uit de Renaissance – kwam Carolyn Steel, auteur van De hongerige stad, woensdagavond in Rotterdam aan voor het OdeNow-evenement. Voor een internationaal publiek – dat vanuit Nederland, Engeland, Amerika en Zweden via de computer had ingelogd – vertelde de Londense architect over de relatie tussen voedsel en de stad. Steel vertelde over het onstaan van de stad en de cruciale rol die landbouw en de markt daarin speelde. Eten had een centrale plek in het stadsleven. Dat is in de moderne samenleving wel anders. Veel stedelingen hebben geen idee hoe eten wordt geproduceerd, hoe gewassen eruit zien, hoeveel kilometers wordt afgelegd voordat een stuk fruit op het bord ligt, of hoeveel eten wordt verspild. En hoewel we tegenwoordig toegang hebben tot een overvloed aan eten die tot voor kort het privilege van een kleine elite was, prikte Steel de mythe van ‘goedkoop eten’ door: dat bestaat volgens haar niet, doordat allerlei kosten (milieuvervuiling, bodemerosie, et cetera) niet worden doorberekend. Steel, die twintig jaar over de relatie tussen voedsel en de stad doceerde aan de universiteit van Cambridge en nu gastdocent is aan de Wageningen

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie