Bonen zijn optioneel
111 november 20082008
Chili en de kunst van ongeraffineerd dineren. Elbrich Fennema | 111 november 2008 issue Photo: Pieter De Swart Dat het tegenwoordig mogelijk is om tegelijkertijd overgewicht te hebben en ondervoed te zijn, is uitsluitend te danken aan de uitvinding van geraffineerd voedsel. Van raffinement is bij geraffineerd voedsel dan ook geen enkele sprake; het is namelijk verarmd voedsel. We kunnen de schuld voor deze oplichterij gerust leggen bij de voedingsmiddelenindustrie, want je hebt industriële processen nodig om het te maken. Probeer thuis maar eens meel te beroven van zijn voedzame ingrediënten, of suikerbieten te transformeren tot calorieënkorreltjes. Gelukkig zijn bonen nog altijd tamelijk ongeraffineerd. We kunnen daar zelf onze interpretatie van raffinement aan geven. Dat is bij chili con carne ook altijd gebeurd, vandaar dat er oneindig veel variaties bestaan op dit klassieke recept. Zelfs bonen zijn optioneel, net als vlees trouwens. We beginnen dus met chilipepers. Fruit fijngesneden chilipepers (zonder de pitjes) met fijngesneden uien, fijngesneden knoflook, gemalen komijn, zout en peper tot het zacht is. Voeg tomaten toe (vers of uit blik). En gehakt, als je op je carne staat. En alles wat je verder nog lekker lijkt. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
Reacties