Boekfragment: Eten en energie
128 juli / augustus 20102010
| 128 juli/augustus 2010 Eten is leuk, eten is lekker en eten geeft energie! Veel energie! En gezond eten zorgt dat we nog jarenlang van het leven kunnen genieten. Dat moeten we vooral ook blijven doen. Maar wel met oog voor de andere kant van de medaille. Want eten levert ons niet alleen energie. Het kost ook enorm veel energie om al dat eten te produceren, te vervoeren, te bereiden en te bewaren. Veel meer dan je in eerste instantie zou denken. Eten is een belangrijke oorzaak van klimaatsverandering Schrik niet! Het produceren en verwerken van eten is wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de totale uitstoot aan broeikasgassen. Belangrijkste boosdoener zijn het verbruik van fossiele brandstoffen – waarbij veel CO2 ontstaat – en ook de veeteelt en het verbouwen van gewassen zoals rijst waarbij, lachgas en methaan vrijkomt. Deze broeikasgassen houden de warmtestraling boven de aarde vast, waardoor het klimaat langzamerhand verandert. Ook de ontbossing, het enorme verbruik aan water, overbevissing en het gebruik van bestrijdingsmiddelen en mest zijn klimaatsproblemen die direct met ons eten te maken hebben. Als we zo doorgaan verspelen we onze eigen leefomgeving. Voor 1 kilo vlees is 2-5 kilo plantaardig veevoer nodig Voor
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
Reacties