Biologisch wordt groot

The Optimist 090 oktober 20062006
Hoe multinationals de biologische productie massaal omarmen - en waarom dat voor de wereld een goede zaak is. Jurriaan Kamp | 90 oktober 2006 Vanaf mijn achtste heb ik jarenlang elke zaterdagochtend op mijn fiets een biologisch brood opgehaald dat mijn moeder wekelijks bestelde bij de plaatselijke reformwinkel. Het brood werd gebakken door het biologisch-dynamische bedrijf Loverendale in Zeeland. Ik herinner me de winkel op zaterdagochtend: een uitgemergelde mevrouw achter de kassa die op mij geen gezonde indruk maakte; het verse assortiment bestond vooral uit een kist kleine, verschrompelde appels met hier en daar een bruin wormgaatje in de schil; en dan lag er nog ergens een streng Duits boekje over gezonder leven. In die tijd was biologische productie een hobby van enkele idealistische zonderlingen en ‘fundamentalistische’ aanhangers van de Duitse reformbeweging. Ik moet toegeven: het brood was lekker, maar de winkel gaf mij in het geheel niet het gevoel dat hier de toekomst van gezond voedsel lag. Bijna veertig jaar later doe ik geregeld boodschappen in Whole Foods, de Amerikaanse beursgenoteerde, snelst groeiende en grootste biologische supermarkt ter wereld. Het verschil met die reformwinkel van toen is dramatisch. Whole Foods is een spectaculair succes in economisch, ecologisch, sociaal en

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €1,00 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie