Bevrijd ons van zwart-witdenken

The Optimist 198 mei / juni 2021 Samenleving

Deze editie is vooral opgemaakt in zwart en wit, met hier en daar een tintje rood. Hoe komt dit op jou over? Saai? Chique? Somber? Wij vonden het passen bij het omslagthema. En dat thema is niet zomaar aan komen waaien. Het zat al heel lang in onze koker, omdat we er telkens met verbazing naar kijken. Als mensen zich opsluiten in hun bubbel, niet meer willen luisteren naar andere meningen, zich niet openstellen voor nieuwe inzichten, dan kleurt je wereld zwart-wit, met soms, als het helemaal uit de hand loopt, een druppeltje rood.

Voor iedereen die dit herkent en weet dat zwart-witdenken leidt tot polarisatie, conflict en een afrekencultuur, is deze editie extra bijzonder. Want je mag het gebruiken als afkickmiddel, een manier om uit de bubbel te breken, een vaarwel tegen zwart-witdenken. Als niet voor jezelf, dan voor iemand anders die dit nodig heeft.

Er is slechts één bontgekleurde pagina in dit blad. Daarop staat een afbeelding van een nar. Deze nar is kleurrijk, ingetogen vrolijk en optimistisch ingesteld. Zij houdt de koning met een grap en een grol een spiegel voor, zodat hij zich afvraagt of hij wel goed bezig is.
Die koning mag ook een premier, een minister, een bestuurder, een ondernemer, een viroloog, een onderwijzer, een politieagent, een buurtgenoot, een collega of… jijzelf zijn.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie