Bekentenissen van een journalist

Regina Jere-Malanda 069 augustus 20042004
\'Tot mijn schaamte beken ik, dat ik heb bijgedragen aan de westerse clichébeelden van Afrika.\' Regina Jere-Malanda | 69 augustus 2004 issue Terugkijkend op de jaren dat ik als ‘buitenlands correspondent’ werkte voor westerse persbureaus in Zuid-Afrika, mijn thuisland, besef ik dat ik betaald werd voor het schrijven van stukjes die bijdragen aan het clichébeeld van een troosteloos Afrika, dat door de westerse media over de wereld wordt verspreid. Afrikaanse journalisten die voor grote buitenlandse persagentschappen werken, worden aangemoedigd positieve ontwikkelingen te negeren, omdat goed nieuws niet verkoopt. De meeste westerse media zijn gewoonweg niet geïnteresseerd in een artikel over een Afrikaans land waar het economisch en politiek goed gaat. Ik heb mijn werk voortdurend moeten afstemmen op de vooringenomen meningen van de bureauchefs, eigenlijk precies zoals door de staat gecontroleerde Afrikaanse media beantwoorden aan de verwachtingen van de autoriteiten. Maar er is één verschil: in mijn geval heet het acceptabel en in het laatste geval wordt het veroordeeld als een ‘onderdrukking van de persvrijheid’. Het lijkt soms wel of Afrikaanse journalisten worden gebruikt om het westerse beeld van tot geweld en zelfdestructie neigende Afrikanen te voeden. Over het algemeen weerspiegelen de verslagen van Afrikaanse ‘buitenlandse’ correspondenten over hun eigen

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in

Regina Jere-Malanda

Meer over Regina Jere-Malanda >

Reacties

Geef een reactie