Ballon met hoop

Brian de Mello 21 jun 2024 Samenleving

Noord-Korea stuurde laatst meer dan tweehonderd ballonnen, gevuld met afval en poep naar Zuid-Korea. Als pesterijtje én als vergelding voor ballonnen die de zuiderburen eerder naar het noorden hadden gestuurd. In die ballonen zat geen viezigheid, maar geld, pamfletten en USB-sticks met K-Popmuziek.

Het optimistische hieraan is dat het allemaal nogal ludiek overkomt. Liever honderd ballonnen met smurrie dan één ballon met bommen. Hier mogen ze in het Midden-Oosten en Oost-Europa een voorbeeld aan nemen. Gaat het tij daar ooit keren, vragen veel mensen zich af?

Een lezer wees me op het boek van filosoof en cabaretier Tim Fransen, getiteld In onze tijd – leven in het calamiteitperk. Hij heeft het onder meer uitgebreid over het verschil tussen optimisme en pessimisme. Dat is minder groot dan we denken, stelt hij. Degenen die de actieve vorm van een van beide aanhangen, zitten qua mindset dicht bij elkaar. Een actieve optimist ziet het als zijn taak om door daden bij te dragen aan een betere toekomst. Een actieve pessimist ziet het minder rooskleurig, maar zal zijn best doen om het tegendeel te bewijzen als hij wordt uitgedaagd. Wat hen allebei bindt is hoop. Hoop is de drijvende kracht achter positieve verandering, zolang je maar niet passief blijft toekijken.

Op reis gaan is ook actief hopen, namelijk hopen te arriveren op een betere plek. Weg van de drukte, van de sleur, van datgene waar we altijd al zijn. Nieuwe mensen ontmoeten, bijzondere plaatsen bezoeken. Of een mooie bestemming vinden in je fantasie. Daar gaat het thema van deze editie over.

Waar kunnen we heen? Een vakantiebestemming lukt nog wel, maar wat is een veilige plek als de Russen oprukken of als de ballonnen met poep neerdalen uit de hemel? Het antwoord is: nergens heen. Blijf waar je bent en houd stand. Dick Schoof stuurt hopelijk ballonnen met verbinding de lucht in. En één zo’n ballon klapt op een dag in het gezicht van de agressors die denken dat ze onschendbaar zijn. Dat is de hoop die ik net als Tim Fransen heb.

Brian de Mello, hoofdredacteur & K-popliefhebber
redactie@theoptimist.nl

Deze editie van Optimist magazine bestel je nu in de webshop en is binnenkort verkrijgbaar bij de boekhandel. Of word abonnee!

Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello (1965) heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie