Autodelen voor een duurzame toekomst

The Optimist 7 mrt 2023 Natuur & Milieu

Peer-to-peer autodelen: een concept dat al lang bestaat, maar aan steeds meer populariteit wint. Waarom is dat? En wat is er veranderd dat meer mensen autodelen dan ooit tevoren?

Het idee van autodelen is simpel: in plaats van een eigen auto bezitten, huur je er een van je buren of stadsgenoten. Ideaal wanneer je een auto niet vaak gebruikt, maar er toch af en toe een nodig hebt.

Natuurlijk kennen we het traditionele auto huren, waar je er een huurt bij een verhuurbedrijf met een grote autovloot. Maar dit is relatief duur, de locaties van de bedrijven zijn vaak ergens buiten de stad en het grote aantal auto’s komt de duurzaamheid niet ten goede. Daarom blijft het concept peer-to-peer autodelen groeien.

Auto huren van de buren

Op peer-to-peer autodeelplatformen zoals SnappCar huur je de auto van je buurtgenoten. Autobezitters bieden hun auto aan en jij kunt kiezen welke auto bij jou in de buurt geschikt is voor je trip. Vooral in de grotere steden is er een groot aanbod deelauto’s. Maar ook de kleinere steden groeien mee. Een auto huren in Rotterdam, Nijmegen of Groningen: het kan voortaan overal.

Beter voor het milieu

Autodelen is een duurzame optie. Wist je dat de meeste auto’s namelijk 23 uur per dag stilstaan? Als ons autogebruik slimmer wordt ingezet en meer mensen hun auto’s delen, zijn er minder auto’s nodig. En minder auto’s is beter voor het milieu! Alleen al de fabrikanten van auto’s stoten veel CO2 uit. Maar natuurlijk betekent autodelen ook vermindering van het aantal auto’s op de weg, minder verkeersdrukte en een lagere uitstoot van broeikasgassen.

Minder parkeerplekken

Minder auto’s betekent niet alleen minder CO2-uitstoot, ook zijn er minder parkeerplekken nodig. Deze parkeerplekken kunnen vervolgens gebruikt worden voor meer groen in de straat. Denk aan parkjes, ruimte voor een ontmoetingsplek in de wijk of driedubbel zoveel plek voor het parkeren van fietsen.

Peer-to-peer autodelen is de toekomst

Het peer-to-peer autodelen is een oplossing voor minder auto’s en een stap naar een groenere wereld. Duurzaam en ook nog eens enorm handig. Het aanbod is groot, waardoor je normale gezinsauto’s tot verhuisbusjes of waterstofauto’s kunt huren. Een busje huren in Rotterdam, een gezinsauto in Utrecht of een Tesla in Den Bosch: je vindt altijd een auto bij jou in de buurt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SnappCar. 

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie