Ander vlees in de kuip

Brian de Mello 195 november / december 2020 Economie
Bij de term ‘voedselpionier’ verschijnt bij sommigen het beeld van een geobsedeerde professor in een chaotisch laboratorium. In werkelijkheid gaat het meestal om geordende, visionaire persoonlijkheden, die in de categorie wereldverbeteraar vallen. Wij spraken een aantal van hen over een vleesloze voedselwereld. Met een flinke dosis passie en gezond verstand kan iemand zich al snel voedselpionier noemen. Wie zich bezighoudt of experimenteert met het bevorderen van het gebruik van plantaardige, lokale, seizoensgebonden levensmiddelen behoort al snel tot deze categorie. Opvallend is dat de queeste naar een vervanger van vlees bij veel pioniers de boventoon voert. Tussen de voortrekkers van de onderstroom bevinden zich enkelen die hun hoofd boven het maaiveld hebben uitgestoken, en daarmee een opvallende plaats veroveren in de pionierswereld.  Kweekvlees Tot deze groep behoort onder meer Willem van Eelen: een Nederlandse arts en onderzoeker die beschouwd wordt als de grondlegger van het kweekvlees. Als jongen van zeventien vocht hij in het voormalig Nederlands-Indië mee in de Tweede Wereldoorlog om uiteindelijk door de Japanners krijgsgevangen te worden genomen. Zijn ervaringen met honger en wreedheid vormden de drijfveer om zich op latere leeftijd in te zetten voor een betere wereld. Van Eelens dochter Ira refereerde hiernaar in het nawoord dat

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €1,00 Word Abonnee Log in
Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt in...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie