‘Afval’ gaat in de soep

Martine Zeijlstra 148 juli / augustus 20122012
Soep maken van overrijpe tomaten zorgt voor minder verspilling. 148 juli/augustus 2012  Wie kent ze niet, de grote containers achter supermarkten waar kilo\'s groenten en fruit in verdwijnen, omdat ze overrijp zijn en dus niet meer geschikt voor verkoop. Nederlandse supermarkten gooien naar een schatting van de Universiteit Wageningen jaarlijks voor 400 miljoen euro aan groente, fruit, zuivel en andere versproducten weg. Zonde, vindt de beweging Too Good to Waste. \'Boeren hebben hun groente en fruit met zo veel liefde gekweekt. Het is gemaakt om op te eten en niet om te verspillen\', zegt initiatiefnemer Linda Vermaat. Het idee van Too Good to Waste is eenvoudig. Alle groente en fruit die bijna over de houdbaarheidsdatum gaat, wordt verzameld en verwerkt in soepen, sauzen en chutneys. ‘Verse producten als tomaten zijn daardoor langer houdbaar’, stelt Vermaat. Too Good to Waste won dit jaar de Battle of the Cheetah\'s, een wedstrijd van ontwikkelingsorganisatie NCDO waarbij jonge professionals creatieve oplossingen voor mondiale voedselproblemen bedenken. Met het prijzengeld van 25.000 euro kan het zeskoppige team nu een proef opzetten met supermarkten in de regio Rotterdam. De winkels sparen rijpe tomaten waarvan soep wordt gemaakt. Die soep wordt weer verkocht in de supermarkt. Er is

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Martine Zeijlstra

Meer over Martine Zeijlstra >

Reacties

Geef een reactie