Abonnement op een vrije koe

The Optimist 139 september 20112011
Willemijn Sneep | 139 september 2011 Foto: Cynthia Bruining Praat mee op Twitter! #devrijekoe Cynthia Bruining was designer. Tot ze op bezoek ging bij de boerderij van duurzame boer Arnoud, haar vroegere buurjongen. Zijn missie greep haar zo, dat ze het bedrijf De Vrije Koe oprichte en nu eerlijk vlees verkoopt, van Arnouds boerderij in De Brabantse Biesbosch.De Vrije Koe probeert een balans te zoeken tussen mens, dier en milieu. Vleeseters kopen bij het bedrijf geen sudderlap of biefstuk, maar schrijven zich in op een deel van een rund dat overbodig is in de kudde. Een abonnement op het vlees behoort tot de mogelijkheden. Bij voldoende inschrijvingen wordt het dier uit de kudde gehaald en geslacht door een ambachtelijke slager. ‘Alleen inschrijven op biefstuk en entrecote is niet mogelijk; iedereen krijgt een samengesteld pakket met verschillende soorten vlees’, zegt Bruining. ‘Mensen moeten het zo zien: wij nemen met elkáár dat rund.’ Zo wordt geen vlees verspild. Ze hoopt dat mensen even bewust en zorgvuldig met het vlees omgaan als Arnoud. Voor Arnoud – die zijn achternaam niet vermeldt, omdat dan zijn deur wordt platgelopen door bezoekers, weet hij uit ervaring – is dit vanzelfsprekend. Veeteelt staat voor hem gelijk aan

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in

Reacties

Geef een reactie