Frank Aalderinks: ‘Er zijn, in raad en daad, dat is de essentie’

The Optimist 4 feb 2025 Samenleving

Wat er ook over ons bestaan te melden valt, er zijn altijd mensen die het voor anderen willen verbeteren. Van kinds af aan meegekregen, door persoonlijke ervaringen geïnspireerd geraakt, intrinsiek aanwezig? Aan het woord Frank Aalderinks, Hoofd Filantropie Advies bij ABN AMRO MeesPierson.

‘We hebben recent onderzoek gedaan naar het geefgedrag van onze vermogende klanten. Fiscale prikkels zijn bij doneren aan goede doelen zeker van belang maar niet doorslaggevend. Vooral persoonlijke affiniteit met het goede doel speelt een bepalende rol. Je ziet dezer dagen ook een beweging naar goeddoen dicht bij huis; een voedselbank, een culturele instelling. Men gaat wat weg van abstracter aandoende projecten in niet westerse landen. Jonge donateurs opteren weer meer voor natuur- en milieuorganisaties. Op latere leeftijd worden voor veel mensen kunst, cultuur, onderwijs en wetenschap aantrekkelijker. En voor meer dan de helft geldt als motief dat men zich bewust is van een bepaalde bevoorrechte positie en juist daarom iets wil doen. De overgrote meerderheid, drieëntachtig procent van de gevers, beschouwt filantropie als een uitgelezen manier om een bijdrage te leveren aan de samenleving. De wereld waarin ik werk bestaat bij de gratie van sociaal bewustzijn. Dat is een uitermate prettig gegeven.’

Noaberschap

‘Wat ik doe is me op het lijf geschreven. Natuurlijk vraag je jezelf weleens af waarom je een bepaalde kant op gaat. Wat is er de oorzaak van dat de echte voldoening vaak pas bij het delen en bijdragen te halen is? En dan kom ik toch al snel uit bij mijn jeugd in de Achterhoek. Mijn ouders en grootouders komen uit het boerenbedrijf, in een landelijke omgeving buiten de dorpskern. En daar was het begrip noaberschap een belangrijke waarde, pure noodzaak maar ook iets waar je trots aan ontleende. Het is een diepgewortelde traditie waarin buren elkaar helpen en zorg dragen voor elkaar in goede en slechte tijden. Dat kan gaan om het verzorgen van dieren, het helpen met een verbouwing, het organiseren van buurtfeesten en ook het bijstaan bij een overlijden. Noaberschap staat voor burenhulp en gemeenschapszin. Het betekent dat je er in raad en daad bent. Het is een vanzelfsprekend onderdeel van het leven daar en een manier om de gemeenschap sterk te houden. In zo’n omgeving ben ik opgegroeid.

Zakelijk en gevoelsmatig

‘Als je dan je eigen weg zoekt, en je gaat studeren in Amsterdam… dat was heel anders dan ik gewend was. Je ziet mensen op straat leven, mensen die het zonder hulp gewoon niet redden. En dan merk je dat er iets in je jeugd verankerd is. Dus die stap naar De Regenboog Groep was toen al heel natuurlijk. Maar ik voelde me altijd ook tot de zakelijke kant aangetrokken. Ik heb een aantal jaar bij Reed Elsevier gewerkt en zes jaar als consultant, voor ik toch weer naar Artsen Zonder Grenzen overstapte. En toen diende deze baan zich aan, inmiddels acht jaar geleden. Alles komt daar in samen. Het draait om zowel zakelijke als gevoelsmatige keuzen, binnen de context van geven. Men wil iets goeds doen, op een effectieve, verstandige en bevredigende manier. Om daarin een adviseur en versneller te kunnen zijn, dat is echt geweldig.’

Als Hoofd Filantropie Advies bij ABN AMRO MeesPierson weet hij als geen ander hoe mensen op een voor hen zo prettig mogelijke manier kunnen bijdragen. Zelf heeft hij zijn sociaal betrokken sporen van jongs af aan ruimschoots verdiend. Onder meer bij De Regenboog Groep die kwetsbare mensen in Amsterdam ondersteunt, Stichting Shelterbox die hulp biedt aan dakloze families in rampgebieden en Artsen Zonder Grenzen.

 

Tekst: Gijs de Swarte

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie