Doei, Pinokkio!

Brian de Mello 18 okt 2024 Samenleving

Mensen in mijn omgeving reageerden verbaasd toen ze hoorden wat het thema van deze editie zou worden: hoe kom je aan de top? Welke top? Hoezo, wil je aan de top komen? Sommigen dachten dat het over een zakelijke carrière ging. Of over bewijsdrang. Of willen winnen.

Tijdens het maken van dit blad kwamen allerlei ‘topverhalen’ bij onze redactie binnen. Zelfs onze vaste columnisten bleken geïnspireerd geraakt door het top-thema.

De top die ikzelf in gedachten had, was het bereiken van de top van je bewustzijn. En alsof het universum me gehoord had, maakte ik een persoonlijk hoogtepunt mee op vrijdag 13 september in Driebergen. Dr. Gabor Maté was een dag te gast in Antropia, de thuisbasis van onze redactie. Hij sprak over de mythe van ons ‘normaal’, over vrijheid en over de impact van trauma. Ik citeer vrij: ‘Als gevolg van trauma verliezen we compassie voor onszelf. We zijn zo hard voor onszelf. En we beoordelen onszelf aan de hand van de waarden die deze very toxic society ons oplegt. Dus de echte bevrijding, de echte vrijheid is dan van dat onbewuste materiaal dat in ons geprogrammeerd is, dat ons meetrekt als een marionet aan een touwtje. Herinner je je Pinokkio? Hij was een marionet en weet je nog hoe dom hij was? Hoeveel problemen hij zichzelf bezorgde? Totdat hij een echte jongen werd. Helemaal aan het einde van het verhaal kijkt hij naar zijn tijd als marionet en zegt: “Ik was zo dwaas toen ik een marionet was.” Wij zijn ook dwaas als we marionetten zijn. Het gaat er dus om bewust te worden van ons menszijn en om compassie te ontwikkelen.’

Aan deze wijze woorden van Gabor Maté hoef ik weinig toe te voegen. Hooguit dit: optimisme helpt om met hoop vooruit te kijken, je bewust te worden van wie je bent, wie je wilt zijn. Het geeft een positieve impuls om lief te zijn voor jezelf en voor anderen. Daar zit voor mij de top. Klim je met me mee?

Brian de Mello, hoofdredacteur & echte jongen
redactie@theoptimist.nl

Deze editie van Optimist magazine bestel je nu in de webshop en is binnenkort verkrijgbaar bij de boekhandel. Of word abonnee!

Brian de Mello

Brian de Mello

Brian de Mello heeft een passie voor tekst en creatie. Die kan hij kwijt in...

Meer over Brian de Mello >

Reacties

Geef een reactie