Maak een fijne thuiswerkplek met veel daglicht

The Optimist 13 sep 2024

We weten het allemaal. Buiten zijn is gezond en meer daglicht is goed voor je. Maar hoe zorg je voor meer daglicht met een drukke baan en een vol leven? Het antwoord is: zorg voor een thuiswerkplek met daglicht in een serre of onder een overkapping.

Vijf redenen om van je overkapping een thuiswerkplek te maken:

1. Verbeterde productiviteit
Op een werkplek met meer daglicht ben je productiever. Daglicht zorgt namelijk voor de aanmaak van serotonine en dat verbetert je stemming en vermindert stress. Studies hebben aangetoond dat je concentratie beter is in een omgeving met meer natuurlijk daglicht. Bovendien is zonlicht beter voor je ogen dan kunstmatig licht, waardoor je langer kunt werken zonder dat je ogen moe worden. Een werkplek met meer natuurlijk licht creëer je door bijvoorbeeld de glazen schuifwand van Foravida voor je overkapping.

2. Goed voor je mentale gezondheid
Meer daglicht is bewezen beter voor je mentale gezondheid. Het gaat zelfs zo ver dat onderzoeken uitwijzen dat daglicht je hersenfuncties verbetert. Zo worden je geheugen, je probleemoplossend vermogen en je besluitvorming beter. Met schuifwanden in de overkapping krijg je een ruimte die het hele jaar door veel daglicht geeft. Je haalt buiten gemakkelijker naar binnen. Zo zorg je dus goed voor jezelf, ook als je druk bent.

3. Duurzame keuze
Thuiswerken is vaak duurzamer en beter voor het milieu. Want wanneer je in een ruimte met veel daglicht werkt, hoef je minder snel een lamp aan te maken. Ook kun je kiezen voor energiezuinige verlichting en een duurzame veranda die lang meegaat. Kies je voor een overkapping van hout? Let dan op het FSC-certificaat of PEFC-keurmerk, waarmee je zeker weet dat het hout uit de buurt komt en verantwoord is gekapt. Tot slot is thuiswerken natuurlijk duurzamer, omdat je minder vervuilende kilometers naar je werk maakt. Een win-winsituatie dus.

4. Je slaapt beter
Als je overdag meer daglicht ziet, slaap je ’s avonds beter. Mensen die overdag meer daglicht zien, hebben over het algemeen een diepere slaap waarin ze beter herstellen. Daglicht onderdrukt namelijk de aanmaak van melatonine. Zodra het gaat schemeren wordt de melatonine aangemaakt in de fase voordat je gaat slapen. Kunstlicht of het licht van beeldschermen verstoort dit proces waardoor je geen melatonine aanmaakt in de avond en je soms slechter slaapt. Voor betere slaap heb je dus buitenlicht nodig.

5. Voorkom die winterblues
Iedereen kent het: zo’n winterdag dat je in het donker naar je werk rijdt en ook in het donker terug rijdt naar huis. Op dat soort dagen is het fijn om te werken in een ruimte met een glazen schuifpui waarin je overdag juist wel die zon kunt zien. Een andere mogelijkheid is het kopen van een daglichtlamp. Zo’n lamp bootst daglicht na, wat midden in de winter helpt bij een beter humeur en zelfs helpt in het tegengaan van een lichte winterdepressies. Twijfel je aan de effectiviteit van een daglichtlamp? Dan ben je met een thuiswerkplek onder een overkapping sowieso goed geholpen.

Hierom thuiswerken met daglicht

Een thuiswerkplek met veel daglicht, bijvoorbeeld in een serre of onder een overkapping, geeft verschillende voordelen. Meer daglicht verbetert je productiviteit en mentale gezondheid. Ook draagt het bij aan een betere nachtrust. Daarnaast is een werkplek met veel daglicht een duurzame keuze, omdat je minder afhankelijk bent van kunstlicht. Daglicht helpt ook om de winterblues te verminderen, waardoor je zelfs op de donkerste dagen een betere stemming behoudt. Kortom, investeren in een werkplek met veel natuurlijk licht is een slimme zet voor je humeur, je concentratie, prestaties én het milieu.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie