The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Waar gaat onze toekomst naartoe? Komen we uit de vele crises waar wij inzitten? Futurist en bestsellerauteur Christian Kromme was 15 jaar lang een innovatieve tech-ondernemer tot een ingrijpende persoonlijke gebeurtenis hem aanzette tot de ontdekking van het DNA achter disruptieve innovatie. En daarmee kan hij niet alleen technologische ontwikkelingen voorspellen, maar ook maatschappelijke en sociale veranderingen. Carla de Ruiter ging met hem in gesprek over de toekomst en zijn persoonlijke pad.
DOOR: CARLA DE RUITER
Je kreeg een aantal jaren geleden van het ziekenhuis te horen dat je dochtertje een genetische afwijking had en stervende was. Ze konden niets meer voor haar doen. Dat moet ingrijpend geweest zijn. Wat gebeurde er vervolgens?
“Ja klopt, bij het ziekenhuis liep het spoor dood. Ik wilde me daar niet bij neerleggen en ging op onderzoek uit. Ik vond een geneticus in België die ons verder heeft geholpen en ik kwam in aanraking met het werk van Bruce Lipton, de auteur van ‘de biologie van de overtuiging’. Zij stelden beiden dat DNA niet vaststaand is. In een nieuwe stroming in de genetica (genaamd epigenetica) gaat men ervan uit dat de invloed van de omgeving veel belangrijker is. Je cellen, en dus je DNA, passen zich continu hierop aan.”
“Het ziekenhuis kijkt vanuit de diagnose en dat voorspelde dat mijn dochtertje niet heel oud zou worden, op basis van de data van vergelijkbare gevallen. Fritz-Albert Popp, een Duitse Nobelprijswinnaar ontdekte dat onze cellen licht afgeven, de zogenaamde biofotonen (bio= cellen, foton = licht – red.). Licht is de taal van onze cellen. Het is mogelijk om je cellen te herprogrammeren. We haalden onze dochter uit het ziekenhuis, richtten thuis een intensive care in en lieten onze dochter behandelen met biofotonentherapie. Na drie behandelingen ging het al veel beter met haar. We bouwden de 15 medicijnen die ze kreeg langzaam af en uiteindelijk kon ze van de zuurstof en sondevoeding af. Vandaag de dag doet ze nagenoeg alles wat andere kinderen ook doen.”
Wat ontdekte je verder in je zoektocht naar het herstel van je dochter?
“Ik ontdekte dat cellen hetzelfde doen als mensen. Ze hebben exact dezelfde behoeften en gedragingen, sterker nog… ze lossen problemen op dezelfde manier op als mensen en ook nog in dezelfde volgorde. En dat allemaal al zo’n miljard jaar. Alleen, cellen hebben vanuit de samenwerking met elkaar alles al opgelost, maar wij mensen hebben daarbij een afslag genomen en komen niet altijd tot goede oplossingen. Dat gegeven vond ik zo interessant, dat ik dat verder heb uitgezocht. Voor organisaties loopt dit proces ook parallel. Ik ontdekte hierdoor de 7 golven van innovatie. Deze formule gebruik ik voor allerlei branches om te voorspellen wat eraan komt.”
Kun je daar iets meer over vertellen?
“Alles wat definieerbaar is als regels, kun je automatiseren en digitaliseren. Wat niet gedigitaliseerd kan worden, kan ook niet geautomatiseerd worden. Dat zijn de zachte menselijke vaardigheden als compassie, empathie en emoties. Technologie is al binnen 2 jaar verouderd, maar wat blijvend is in die technologie is welke intentie je daarin meegeeft. Want het werkt als een versterker. Denk maar aan een megafoon, hoe groter het geluid, hoe meer mensen je ermee bereikt. Stop je slechte intenties in de technologie die je gebruikt, dan worden die versterkt. Dat is wat je nu ziet gebeuren in de maatschappij. Een kleine, maar invloedrijke groep mensen zet technologie in om een technocratische samenleving te maken waarbij mensen gecontroleerd, getracked en getraced worden.”
Zie je daar verandering in komen?
“Ja, er komt een tegenbeweging op gang. Nu zijn dat nog allemaal afzonderlijke initiatieven, maar straks wordt dat één groot systeem. En we zijn precies waar we moeten zijn.”
Wat kunnen we verwachten voor de toekomst?
“In 2019 zijn de we de 6e golf in gegaan. Dat is de golf van kunstmatige intelligentie. We gaan daarin van sociale platforms naar echte leerplatforms. Dit is vergelijkbaar met de neocortex laag van onze eigen evolutie. Die ontstond pas toen al het andere in biologische termen functioneerde, van golf 1.0 t/m golf 5.0. In golf 6.0 zien we dat esthetische behoeften als schoonheid, balans, vorm en zelfreflectie de belangrijkste drijfveren zijn.”
“Technologie wordt na verloop van tijd zo goedkoop dat het toegankelijk wordt voor iedereen”
“Rond 2025-2026 gaan we de 7e golf in. Dat gaat over holografische technologie. Waarbij je niet meer op een plat schermpje werkt, maar het beeld om ons heen is en je daarin werkt. Met een brilletje op kun je dan het internet op. Het beeld past zich aan onze manier van leven aan, compleet met taal, handgebaren en emoties. In 2027 komt er een omslagpunt. De tegenbeweging is dan te groot geworden voor degenen die aan de macht zijn. Vanuit technologisch oogpunt is dit goed te verklaren: als technologie nieuw is, wordt deze eerst vanuit het EGO systeem gebruikt (vaak ten nadele voor de gewone mens), dus met een controlerende en/of manipulerende intentie. Als voorbeeld: de eerste GPS zat in de kruisrakketten die de bunkers in Syrie en Irak invlogen. Nu zit het in onze smartphones en doen we er mooie dingen mee. Technologie wordt na verloop van tijd zo goedkoop dat het toegankelijk wordt voor iedereen (het ECO systeem). Hetzelfde zie je gebeuren in de cryptowereld. Er komen decentrale geldsystemen. AI (Artificial Intelligence) wordt nu nog tegen ons gebruikt. Je kunt met groot gemak grote groepen mensen tracken en tracen en gezichtsherkenning toepassen en er wordt veel gecensureerd via AI algoritmes. Maar deze fase duurt geen 20 jaar.”
“Rond 2027 hebben we zoveel alternatieve systemen gebouwd dat we een tegenkracht zijn tegen de gecentraliseerde macht. De hiërarchie gaat eruit, want we zien dan ook dat tegenstellingen zoals arm en rijk het gevolg zijn van het hiërarchisch en gecentraliseerd denken. We gaan toe naar zelforganisatie, zoals de natuur dat ook doet. De rol van de overheid om stabiliteit te bewaren en controle uit te oefenen zodat je je ding kan doen, stopt. De samenleving wordt eerst veel chaotischer en de controle veel strenger. En dan klapt dat systeem. Er ontstaat meer bewustzijn en de decentralisatie krijgt de overhand. Zo tegen 2030- 2035 gaan we grote en positieve veranderingen zien in de wereld. Ik ben daar heel optimistisch over.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met B Informed Media. Carla de Ruiter is de hoofdredacteur van dit mediaplatform. Het volledige interview met Christian Kromme lees je hier.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties