The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Nederland voorziet veel buitenlandse markten van bloemen, groente en andere inheemse landbouwproducten. Sinds 2019 is daar een exotisch gewas aan toegevoegd en worden er in ons land theeplantjes verbouwd.
Tussen de Nederlandse velden en bossen is er een nieuw plantje: de Camellia sinensis, die zijn wortels in de Brabantse grond laat groeien. Dit plantje wordt verbouwd door het bedrijf LocalTea. Het is een primeur dat de theeplant in Europees klimaat groeit. Het lukte ondernemer Johan Jansen na jarenlang kweken, kruisen en experimenteren om op grote schaal thee te verbouwen.
De voordelen van thee van eigen bodem zijn vooral efficiëntie en besparingen op transportkosten. Volgens berekeningen van studenten van de Universiteit van Amsterdam, zou de CO2-uitstoot 96 procent minder zijn dan geïmporteerde thee uit Azië. Verder maakt LocalTea de theezakjes van PLA, biologisch afbreekbaar materiaal. Maar er valt nog meer te verbeteren in de thee-industrie. Zo vertelt Dionne Oomen van LocalTea in een artikel van Landbouwleven: ‘Slechte arbeidsomstandigheden, het gebruik van pesticiden, dat willen we natuurlijk niet in stand houden. Als iemand bewuster is van de huidige keten, zal die de thee van hier meer waarderen. Die wordt gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden, waarbij iedereen een eerlijk loon krijgt, en is milieuvriendelijker.’
Oprichter Johan Jansen kwam op het idee om thee lokaal te produceren toen hij tijdens zijn studententijd naar China reisde. Kennis overbrengen over de theeplant motiveerde hem daarbij. Hij vertelt aan Landbouwleven: ‘Thee wordt na water het meest gedronken ter wereld, maar eigenlijk weten we er heel weinig van. We leerden dat al die soorten thee eigenlijk maar van één plant komen. Dat je dat als plantenkweker en theedrinker niet weet, is eigenlijk best raar. Daarom wilden wij dat verhaal brengen.’
LocalTea springt in op de trend dat consumenten en bedrijven lokale productie steeds belangrijker vinden. Zo staat in Wageningen een kas met Nederlandse bananen, in Noord-Holland eentje met papaja’s en in het Westland groeien vanillepeulen. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en Research blijkt dat er bij lokale teelt van landbouwproducten vooral milieuwinst geboekt kan worden op milleukilometers. Dat betekent dat er minder zwaar, landelijk en internationaal transport hoeft plaats te vinden, maar vooral lichter en veel korter transport.
Bron: LandbouwlevenSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties