Uitbuiting voor een banaan?

Arie Dekker 24 dec 2021 Samenleving

Uit onderzoek van PanelWizard blijkt dat twee op de drie Nederlanders verbaasd zijn dat producten die onder mensonterende omstandigheden worden gemaakt, gewoon in Europa verkocht mogen worden. Een grote meerderheid vindt daarom dat hier snel Europese wetgeving tegen moet komen. 

Dagelijkse boodschappen zoals fruit, koffie of chocolade – waarbij in de productieketen sprake is van levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden, uitbuiting, illegale ontbossing of extreme milieuvervuiling – kunnen vooralsnog zonder belemmering vanuit landen buiten de EU worden geïmporteerd en in Nederland worden verkocht.

Ook blijkt dat slechts een kwart van de Nederlandse consumenten er vertrouwen in heeft dat grote bedrijven hun best doen levensmiddelen op een eerlijke en duurzame manier te produceren. Bovendien worden beloften om het beter te doen door 70 procent van de Nederlanders niet geloofd. Terecht, zegt Heske Verburg, directeur van Solidaridad: ‘Vrijwillige inzet van het bedrijfsleven heeft niet geleid tot voldoende verandering. Slechts 1,6 procent van de bedrijven handelt zorgvuldig naar internationale richtlijnen.’

Neemt Nederland het voortouw?

Begin december 2021 kondigde demissionair minister De Bruijn van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan dat er een Nederlandse wet komt voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Solidaridad hoopt dat Nederland hiermee een voorbeeld kan worden voor de Europese Unie. ‘We zijn blij dat de minister nu aan de slag gaat met een wet’, vertelt Verburg. ‘Laten we zorgen dat de Nederlandse wet de impasse in Europa doorbreekt.’

Het voorstel voor een Europese wet is door Brussel drie keer uitgesteld en wordt nu op zijn vroegst in het voorjaar van 2022 verwacht. Ook zonder verdere vertraging zal het zeker tot 2027 duren voordat de Europese regels van kracht zijn. Vind jij ook dat dit te lang duurt? Kom dan met ons in actie en teken de petitie die pleit voor Europese wetgeving die boeren, arbeiders en het milieu beschermt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Solidaridad

Arie Dekker

Arie Dekker

'De wereld staat in brand en in 2030 lopen we allemaal tot onze knieën in...

Meer over Arie Dekker >

Reacties

Geef een reactie