The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Millennials maken zich vaak zorgen over het feit dat ze weinig geld hebben, maar worden ondertussen misschien wel de rijkste generatie ooit. Dit zal gebeuren op een manier die je niet verwacht. En misschien ook niet op een manier die de ondernemende millennials zelf het liefst zouden willen.
De generatie geboren tussen 1981 en 2000 heeft waarschijnlijk minder vermogen opgebouwd dan hun ouders op deze leeftijd, maar toch is de kans groot dat ze rijker worden dan hen. Hoe komt dit precies? Volgens Vance heeft dit allemaal te maken met het vermogen van hun ouders. De babyboomgeneratie (1945-1960) gaat de komende kwart eeuw een gigantisch vermogen overdragen op hun kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Cerulli Associates.
Dankzij The Great Wealth Transfer (de Grote Vermogensoverdracht) hebben millennials de grootste kans om de rijkste generatie ooit te worden. Het onderzoek is uitgevoerd in de Verenigde Staten. Naar schatting geven 45 miljoen huishoudens samen een bedrag van zo’n 68 duizend miljard dollar door aan hun kinderen.
Hoe zit dit dan met onze eigen millennials? In Nederland hoeven zij niet te klagen als het gaat om hun financiële vermogen in de toekomst, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Begin 2017 bedroeg het gemiddeld vermogen van 65-plushuishoudens in Nederland 113 duizend euro. Volgens De Telegraaf bezat de helft van deze huishoudens meer dan een ton. Elf procent bezat meer dan een half miljoen. Volgens economen kan The Greath Wealth Transfer veranderingen in de economie veroorzaken. Zo zouden millennials minder gaan sparen, wetende dat zij later een erfenis van hun ouders ontvangen.
Hoewel de onderzoeksresultaten het beeld scheppen dat millennials hun succes alleen te danken hebben aan hun ouders, is dat natuurlijk niet zo. In dit artikel schreven wij over millennials in leidinggevende functies. Volgens Development Dimensions International (DDI), een groot bedrijf voor talentmanagement, is er een rechtstreeks positief verband tussen millennials als leidinggevenden en het financiële succes van een bedrijf. In de succesvolste organisaties die DDI onder de loep nam, blijken millennials dertig procent van de leidinggevende posities bezetten.
Bron: VanceJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Vorige week vertelde een jongen mij het verhaal dat hij van een tante een bedrag van 400.000 euro had gekregen vanuit haar erfenis. Ook vertelde hij dat hij op termijn nog een bedrag van ongeveer 500.000 euro zal ontvangen als zijn vader sterft. Hij heeft een vorm van autisme en daarvoor ontvangt hij de rest van zijn leven een wajong uitkering van ongeveer 1100 euro in de maand. Ook na het ontvangen van de erfenis zal hij deze uitkering blijven krijgen. Als hij zin heeft doet hij zo nu en dan wat vrijwilligerswerk.
De jongen vertelde dat tegenover hem een schilder woont. Deze man heeft drie kinderen. Hij werkt knetterhard en verdient daarmee ongeveer 2100 euro bruto in de maand. De ouders van de schilder wonen in een huurhuis en hebben vrijwel geen vermogen. Deze man zal nooit een erfenis ontvangen. Het gezin leeft uitermate sober.
In zijn autistische eerlijkheid zei de jongen het volgende: ‘mijn overbuurman moet over zijn salaris van 2100 euro belasting betalen zodat ik maandelijks mijn uitkering kan krijgen. Dit terwijl ik barst ik van het geld. Ook moet hij zich te pletter werken zonder dat hij ooit de kans krijgt om het financieel wat beter te krijgen. Daarnaast moet hij van dat geld ook nog eens drie kinderen opvoeden’. ‘Ik begrijp het niet meer, zei de jongen, waarom vinden mensen dit rechtvaardig’?