Student haalt kledingproductie naar Nederland

Yildiz Celie 15 aug 2018 Economie

De terugkeer van kledingproducties naar Nederland klinkt als een utopie. Toch bieden verschillende Nederlandse ateliers hun diensten aan. Ook de Kamer van Koophandel ziet graag dat industrieën hun producties terug naar Nederland halen. Voor startend ondernemer Pim van Boxtel (20) is het de enige waarheid. Om een statement te maken richtte hij het T-shirtmerk DutchCraft op.

Kledingproducties terughalen uit een lagelonenland naar een land met hogere productiekosten wordt ook wel reshoring genoemd. Volgens Modint, de branchevereniging voor mode, interieur en tapijt, hebben sommige Westerse ondernemingen hun productie geheel of gedeeltelijk teruggehaald uit China. Het gaat dan vooral om bedrijven die van ‘fast fashion’ af willen en vaak kleine collecties willen produceren. Vooralsnog zijn het echter landen als Turkije, Italië en Portugal die daarvan profiteren.

Voor ondernemer en student Van Boxtel is er geen andere optie dan produceren in Nederland. Hij liet zijn kleding onder de merknaam DutchCraft dan ook in eigen land maken. In zijn jeugd werd hij door documentaires, non-profit organisaties en op school vaak geconfronteerd met de kledingindustrie in Azië en delen van Europa. ‘De slechte omstandigheden, enorme hongerlonen en geregeld het nieuws dat arbeiders zijn omgekomen door ingestorte fabrieken. Dat moet anders’, zegt Van Boxtel.

Het nieuwe merk, DutchCraft Fashion, richt zich daarom naar eigen zeggen als eerste kledingbedrijf op de volledige productie in Nederland.

Lokale kledingproductie

Mode- en duurzaamheidsonderzoeker Hasmik Matevosyan vindt lokaal produceren echter nog niet ideaal. Ze onderzocht voor Stylink.nl wat je kunt verwachten als je ervoor kiest om in Nederland te produceren. ‘Het produceren van kledingcollecties in Nederland lijkt veel voordelen te hebben. Je kunt makkelijker communiceren met medewerkers en samples sneller corrigeren’, zo schrijft zij.

Als test liet ze vijftig design joggingbroeken bij verschillende ateliers produceren, maar prijstechnisch kwam ze bedrogen uit. Sociale werkplaatsen vragen 10 tot 15 euro per uur en freelance naaisters rond de 40 euro. Ook qua efficiëntie en vakkundigheid was het niet wat ze verwacht had van productiemedewerkers. Hasmik zegt: ‘Hoe kan het dat een ingewikkelde spijkerbroek in China in 20 minuten geknipt en genaaid wordt, terwijl een relatief simpele joggingbroek in Nederland minimaal 2 uur werk kost?’

De prijs voor de shirts van DutchCraft komt op 59 euro. ‘De naaisters worden goed betaald voor hun ambachtelijke werk, waardoor de prijs wat hoger ligt.’ Van Boxtel wil hiermee de nationale economie steunen en op deze manier vakmanschap weer terughalen naar ons eigen land. De eerste oplage van 500 stuks bestaat uit basic T-shirts met een borstopdruk van ‘DutchCraft’ en een afbeelding van een molen. Wie kleding wil van DutchCraft kan kiezen uit een T-shirt in de kleuren zwart, wit en donkerblauw.

Biologische stoffen

De T-shirts zijn van biologische stof gemaakt, zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast. ‘Het overgrote aanbod van katoen is zwaar vervuild. Het is bewerkt met allerlei giftige stoffen en chloor, wat natuurlijk enorm slecht is voor het milieu’, vertelt Van Boxtel.

De jonge ondernemer koopt de stoffen in bij een groothandel. Twee telers zorgen voor het 100 procent biologische katoen van een goede afkomst met het GOTS-keurmerk. Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk voor kleding die voor minstens 70 procent uit biologisch geproduceerde materialen bestaat. Van Boxtel zegt: ‘De stof voelt daardoor fijner aan en het shirt gaat langer mee dan een “normaal” shirt. Bovendien is dit het strengste keurmerk dat te krijgen is in de textielhandel.’ Van Boxtel hamert bovendien op het terugdringen van het gebruik van plastic. ‘Wij willen totaal geen gebruik van plastic, niet in de maak en niet bij het verzenden’, aldus de jonge ondernemer.

Op korte termijn moeten er nog twee kleuren bij komen in de collectie: rood en licht grijs. Ook is Van Boxtel druk bezig met het ontwerpen van een nieuw kledingstuk, waarschijnlijk een polo, sweater of jurk. Volgens de student zal het nog wel even duren voordat deze daadwerkelijk te koop zijn. ‘Het productieproces is heel lang, omdat de kleding van gecertificeerde biologische stof met de hand wordt gemaakt en ontworpen.’ Meer informatie vind je op www.dutchcraftfashion.nl.

Yildiz Celie

Yildiz Celie

Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...

Meer over Yildiz Celie >

Reacties

2 reacties op “Student haalt kledingproductie naar Nederland”

  1. Ik vind het geweldig dat de kleding weer terug gehaald wordt.
    Waar kan je dat kopen?Ik ben 85 en niet handig in zoeken e.d.g.
    Er komt dan weer werk gelegenheid voor mensen die er plezier in hebben.
    Geweldig!

  2. Ik vind het een mooi initiatief.
    Ik vind het wel erg duur voorceen simpel T shirt maar hoop dat hij voldoende afnemers krijg.

Geef een reactie