Hoe betaal jij het liefst: digitaal of lekker analoog?

The Optimist 7 mei 2018 Economie

Gulden, Ripple, Florijn en Bitcoin zijn slechts een paar voorbeelden van de vele cryptovaluta die bestaan. Volgens de Amerikaanse econoom Hyman Minsky kan iedereen geld maken. ‘Het probleem is alleen om het geaccepteerd te krijgen.’ Stel er zijn geen euro’s meer. Hoe betaal jij dan het liefst? Ga jij voor analoog of ga je dan zelf digitaal?

Ga digitaal

Wil je je eigen cryptomunt? En ben je een beetje technisch onderlegd? Koop er dan geen, want de waarde schommelt flink. Maar begin zelf een cryptovaluta, op cryptostarter.org bijvoorbeeld. Als eerste bezitter zijn de munten voor jou gratis, dus je loopt binnen als de munt aanslaat. Het helpt wel als je iets aan de klassieke bitcoin verbetert. Zo kwamen veel andere nieuwe digitale munten tot stand. De Nxtcoin bijvoorbeeld, die is veel energiezuiniger dan de stroomvretende bitcoin. Nxtcoin heeft een decentrale boekhoudmethode.

Analoog

Toch liever analoog? In Nederland zijn ongeveer tachtig ruilkringen actief. De meeste werken net als een gewone economie. Zolang deelnemers niet te veel onbetaalde arbeid verrichten, worden ze door de belastingdienst met rust gelaten. Enkele voorbeelden zijn Noppes en Dam.

Al sinds 1983 handelen enkele honderden Amsterdammers in Noppes. Ze verlenen elkaar diensten en betalen daar niks voor: Noppes. Dankzij die ‘munt’ kunnen gebruikers diensten tegen elkaar wegstrepen. In Rotterdam werd in 2015 de Dam gelanceerd, een munt voor lokale winkels. De munt had opstartproblemen meldde dagblad Trouw. De munten liepen vast in een broodjeszaak, vertelde de eigenaar. “Ik had een koffieleverancier die Dam accepteerde, maar nu niet meer. Ik kan mijn Dammen dus niet meer uitgeven. De cirkel moet weer rond worden.; Blijkbaar is dat gelukt. want de Dam is nog steeds een betaalmiddel.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Hoe betaal jij het liefst: digitaal of lekker analoog?”

  1. Mag CASH ook gewoon nog ? of zoals hier in Frankrijk een Cheque uit schrijven.???
    Want wat als de magnetische polen verschuiven en er voor langere tijd geen “elektriciteit “meer is ? Dan zijn de poppen aan het dansen –!

Geef een reactie