The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
En, heb jij je antwoord al klaar staan? Misschien vind je het een moeilijke afweging. Of je nu voor een hoog inkomen kiest of toch voor gelijkheid, het zegt in ieder geval veel over jouw status van geluk.
Onze behoefte aan betekenisgeving en een positieve maatschappelijke impact wordt steeds groter. Ook bedrijven kunnen hieraan bijdragen. Een positieve ontwikkeling, want wanneer we werken en onze samenleving op andere waarden baseren dan winst en persoonlijk voordeel, ontstaat er iets moois.
Wetenschappers houden zich steeds meer bezig met maatschappelijk rendement, persoonlijk welzijn en werkgeluk. Dit doen zij onder de noemer ‘happiness economics’. Bij deze theoretische studie werken economen intensief samen met psychologen, gezondheidswetenschappers en sociologen. Zo willen ze meer te weten komen over manieren om de mate van geluk te vergroten – en niet het inkomen, winst of rijkdom. Een hot topic, want 66 procent van de jongeren let bij de keuze voor een werkgever vooral op de betekenisgeving die het werk biedt.
De happiness economics wijst uit dat mensen met een hoger inkomen gelukkiger zijn dan hun landgenoten met een lager inkomen, maar dat de bevolking in rijke landen niet altijd gelukkiger is dan in arme landen. Daarbij blijkt de mate van geluk niet toe te nemen boven een bepaald inkomensniveau. Verdien je voldoende om op een normale manier rond te komen? Dan maakt meer geld niet gelukkiger.
Uit onderzoeken naar geluk blijkt dat we het gelukseffect verkeerd inschatten. Zo denken we dat we overschatten hoe gelukkig we worden van een baan, echtgenoot of een nieuwe auto. De meeste ervaringen leveren ons niet meer dan drie maanden een gevoel van geluk op, terwijl we denken dat we er veel langer gelukkig van worden. Ditzelfde gaat ook op voor negatieve ervaringen; we denken vaak dat we er veel langer ongelukkig van worden.
Maar waar blijven we nu echt gelukkig door? Dit vraagstuk wordt al jaren onderzocht door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dit doet zij aan de hand van vijftig indicatoren in 41 verschillende landen. Uit de laatste bevindingen blijkt dat inwoners uit bijvoorbeeld Finland en IJsland gelukkiger zijn dan in Canada of Australië, terwijl de inkomens van eerstgenoemde landen lager liggen. Inwoners van welvarende landen als de VS zijn relatief ongelukkig.
Noorwegen scoort volgens OESO hoog op zowel materiële omstandigheden – zoals het gemiddelde inkomen, gezondheid en opleiding – als het welzijn van de bevolking. Volgens de organisatie komt dit omdat het land een eerlijke samenleving is. Ongelijkheid tussen de bevolkingsgroepen is minimaal. Hieruit kunnen we concluderen dat ongelijkheid afdoet aan het geluksniveau binnen een samenleving.
Wat is nu jouw antwoord op de vraag? Ben je van gedachten veranderd?
Bron: MediumJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Dank voor deze ‘overwegingen’. Heb zojuist een indrukwekkende ervaring meegemaakt tijdens een Women’s Retreat in Zuid Afrika. Door een week lang in de natuur te ZIJN en in dat samenzijn met de natuur en de vrouwen konden de verschillen er ook zijn en werd alles, ook de natuur, oordeelvrij en statusloos. In dit geheel kan de dialoog ontstaan en ontwikkelingen mogelijk gemaakt.
gelijkheid in hoofdletters
Welvaart is niet af te meten aan geld en middelen.
De basis van geluk kan nooit door deze factoren bepaald worden.
De enige locatie voor iets dat lijkt op geluk (maar eigenlijk samengevat kan worden in het woord ‘vervulling’), ligt niet extern maar intern. Echte persoonlijke ontwikkeling (dus niet de bulls**t die je overal vindt) is uiteindelijk het enige doel.
Dit is niet een doel dat de meerderheid van de mensheid als focus heeft.
Maatschappelijk geluk is en blijft een utopie zolang ongelijkheid aangemoedigd blijft worden vanuit (on)zichtbare machtsstructuren, wel of niet gevoed vanuit overheid en ‘the old boys network’.
Zolang de graaiers regeren en de zorgeloosheid t.a.v. onze habitat (ons dorp ‘planeet Aarde’ hoogtij blijft vieren, is de (enkele) reis in de Abys een vaststaand feit.
Een min of meer financiële gelijkheid tussen mensen is belangrijk voor een sociale en algemene ontwikkeling.
Dit schept ook gelijke kansen.
De zeer grote verschillen die er nu zijn zorgt voor onvrede en laat ook veel ouders met schuldgevoelens leven, daar zij hun kinderen niet de noodzakelijke dingen die de scholing vraagt kunnen bieden.
Kinderen die hun talenten in opleiding niet kunnen waarmaken wegens te duur.
Alleenstaande moeders die in een deeltijdse baan geduwd worden b.v.
Vandaag heel stom, de prijs van een bakje aardbeien die voor een alleenstaande te duur is, dus kids geen aardbeien voor jullie, past niet in het budget.
Dus geen piekende maar een golvende gelijkheid zou mooi zijn.
J.
Gelijkheid voor iedereen wij zijn allemaal mensen.
De keuze is gemakkelijk gelukkig zijn kan alleen uit jezelf komen dit gaat voorbij aan vergelijkingen…..
Alles boven de basislaag in de piramide van Maslow leidt al gauw tot ongelijkheid en niet tot meer blijvend geluksgevoel