Quiche met meelwormen
103 januari / februari 20082008
Natuur & Milieu
Krekelpasteitjes, gefrituurde sprinkhanen en een quiche met meelwormen: welkom in de keuken van de 21e eeuw, zo hoopt Arnold van Huis, hoogleraar entomologie in Wageningen. Met een aantal insectenkwekerijen en de groothandel werkt hij aan een marktintroductie Marco Visscher | 103 januari/februari 2008 Waarom zouden we insecten moeten eten? Arnold van Huis: ‘Met de stijging van de wereldbevolking en de mondiale welvaart neemt ook de vleesconsumptie dramatisch toe. Nu al wordt zeventig procent van het landbouwareaal gebruikt voor vleesproductie. Met de stijgende welvaart voor een groeiende wereldbevolking wordt dat onhoudbaar. Veeteelt is bovendien de grootste veroorzaker van de uitstoot van broeikasgassen, waaronder methaan en distikstofoxide. Insecten hebben een veel lagere milieudruk én een voedingswaarde die absoluut niet onderdoet voor die van een kip of een koe.’ Is dat niet vies? ‘Dat ligt eraan hoe je het bereidt. Ik ben niet zo dol op koeken gemaakt van gestampte vliegjes uit Oost-Afrika – waarvan ik er thuis een paar heb – maar gebakken krekels in een warme chocoladedip zijn een prima snack.’ Is dat niet een beetje primitief, insecten eten? ‘Het is heel gewoon voor het grootste deel van de wereld. In tropische landen worden rupsen, keverlarven, sprinkhanen en termieten niet gegeten
Het volledige artikel lezen?
Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.
Lees met Uhmi voor €0,25 Word Abonnee Log in
Reacties