Schoorstenen voor gezondere toekomst Indiase kinderen

De jongetjes op deze foto wonen midden in het centrum van Mumbai, in een van de grootste sloppenwijken ter wereld: Dharavi. Er wonen meer dan een miljoen mensen, en het leven is er ontzettend ongezond, onder meer door luchtvervuiling. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, heeft een idee om bij te dragen aan een gezondere toekomst voor deze jongens: door een klein schoorsteentje in hun huis te laten bouwen.

In heel India gaan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ieder jaar meer dan een miljoen mensen dood aan luchtvervuiling binnenshuis. In de hutjes in de sloppenwijken koken mensen zelf, en de inwoners verblijven dag en nacht in hun door rook vervuilde huis. Gevaarlijke stoffen zorgen voor het ontstaan van longziekten als longkanker en COPD. Van Schayck: ‘Er is geen rookafvoer, dus die sloppen staan blauw van de rook. Het is vreselijk om voortdurend die kinderen te horen hoesten.’

De oplossing is volgens hem zo simpel ‘dat je haast niet begrijpt dat we dit niet eerder gedaan hebben.’ Van Schayck wil in de komende 6 tot 12 maanden miljoenen huizen in India van schoorsteentjes voorzien, samen met technici en medici van verschillende Nederlandse universiteiten. Het doel is om de schoorstenen lokaal te produceren van afvalmaterialen voor minder dan 2 euro per stuk. Volgens Van Schayck kent India een uitgebreide recyclecultuur, waardoor het makkelijker zal worden de materialen bij elkaar te krijgen.

Tijdens TEDxBinnenhof op 31 maart zal Van Schayck zijn ideeën verder toelichten. Vandaag werden de acht sprekers bekend gemaakt die tijdens deze editie van de populaire TEDx conferenties hun ideeën presenteren. Andere deelnemers zijn bijvoorbeeld Coen van der Steeg, initiatiefnemer van WeHelpen, een online platform waarop je hulp kunt aanbieden of vragen, en Juliëtte van der Lof die samen met het Solar Team Eindhoven een elektrische auto ontwikkelde die op zonnepanelen werkt. Het thema van TEDxBinnenhof is dit jaar Global Challenges | Dutch Solutions.

Foto: flickr.com/saibotregeel

Geef een reactie