Pak de regie over je leven en ontwikkel jezelf

The Optimist 7 mei 2021 Samenleving

Bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking koos tijdens de coronacrisis voor een traject op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dit blijkt uit een onderzoek van Intermediair en Springest in april 2021. Auteur en coach Yolanda van Dongen ziet het als een optimistisch lichtpuntje, temidden van een pandemie.

DOOR: YOLANDA VAN DONGEN

In de laatste corona-persconferentie werd gesproken over in 5 stappen terug naar normaal. Naar normaal? Wat is normaal? De wereld is veranderd. Hoe herpak jij de regie over je leven? Ga jij horen bij die andere helft van de Nederlanders en ga je aan de slag met jouw eigen persoonlijke ontwikkeling? Dit is het moment ervoor nu we uit de crisis gaan kruipen.

Huidhonger

We zijn onszelf op verschillende manieren tegengekomen. Positief en ook negatief. Ons leven heeft op zijn kop gestaan. De meesten van ons hebben een dergelijke crisis met effect op ons persoonlijk leven zelden of nog nooit meegemaakt. We zijn gaan ervaren wat we missen, wat we met terugwerkende kracht meer zijn gaan waarderen. Lekker uit eten, sporten in teamverband, verjaardagen gezamenlijk vieren, winkelen en collega’s bij het koffieapparaat. Sociale isolatie en huidhonger zijn woorden waar we ons nu veel meer bij voor kunnen stellen. Je zou kunnen zeggen: ons sociale leven is gedoofd. Onze rollen zijn verschoven. De pandemie is ons overkomen en we hebben ons er ieder op onze eigen wijze toe verhouden.

We willen los

Wat verlangen we naar de afloop van de pandemie. Liever vandaag dan morgen willen we onze vrijheid en bewegingsruimte terug. We willen los! Tijd om de balans op te maken en de regie over ons leven te pakken. Waar staan we nu en hoe pakken we weer die regie terug? Hoe verhouden we ons tot onszelf en daarmee tot de ander?

Ik besloot tot het schrijven van het werkboek ‘GROEI|SNOEI|BLOEI ©- ontwikkel je persoonlijk leiderschap’. Hierin gebruik ik de metafoor van een bloem. Om (meer) regie te kunnen nemen, balans aan te brengen en je energie te bewaken.

De bloem als metafoor van je leven

Kort samengevat:

 • De bloembladeren: deze staan voor de rollen in je leven. Werknemer, dochter of zoon, partner, vrijwilliger, enzovoorts.
 • De bloem-kern: deze staan voor je kwaliteiten, waarmee jij je rollen in je leven vervult. Doen waar je goed in bent, levert jou energie op.
 • De bloemsteel: je waarden en overtuigingen. Deze sturen je gedrag aan.
 • De bloembol: je voeding. Je energiebronnen om de steel rechtop te houden en je bloem – jouw leven te laten bloeien.

Aan de slag voor overzicht en eigen regie

Hieronder vind je een praktische leidraad om je een stuk op weg te helpen.

Jouw bloembladeren – jouw rollen
 1. Welke rollen vervullen jou in je leven?
 2. Hoe verhouden die zich nu tot elkaar? Is er balans of zijn er ook rollen die in de schaduw staan van andere en dreigen ze te verwelken?
 3. Hoe wil jij je rollen zo inrichten dat ze je energie opleveren?

Tip: misschien zijn er wel rollen die je na de pandemie meer wilt laten bloeien? Hoe ga je dat doen?

Jouw bloem kern – jouw kwaliteiten
 1. Wat zijn jouw kwaliteiten?
 2. Welke zet je in, in welke rol?
 3. Zijn er kwaliteiten die je minder gebruikt, en meer wil gaan gebruiken?

Tip: vraag eens aan drie mensen in jouw omgeving wat zij zien als jouw kwaliteiten. Zie jij die ook?

De bloemsteel – jouw waarden en overtuigingen
 1. Wat is voor jou echt belangrijk?
 2. Zie je dat terug in je rollen?
 3. Welke overtuigingen heb je? Welke helpen jou? En van welke heb je last? Hoe kun je dat veranderen?

Tip: check bij jezelf of jouw waarden en overtuigingen echt van jou zijn of dat je ze over hebt genomen, omdat het zo hoorde of ze je ‘aangepraat’ zijn.

De bloembol – jouw energiebronnen
 1. Uit welke rollen haal je nu energie en hoe wil je dat doen na de pandemie?
 2. Hoe laad jij jezelf op? Wat heb je daar nu en straks voor nodig?
 3. Hoe zorg jij dat je energiek blijft als we straks weer ‘los’ mogen?

Tip: bedenk iets waar je heel blij van wordt. Dat kan zomaar jouw energiebron zijn.

Teken twee bloemen en vul alle onderdelen voor jezelf in met steekwoorden. Een bloem voor nu en een bloem voor hoe jij er in het najaar voor wilt staan.

Maak de balans op en maak een plan. Om jouw leven naar jouw hand te zetten. Nu en straks na de pandemie. Groei, snoei en bloei!

Yolanda van Dongen – teamcoach en coach persoonlijke ontwikkeling – is initiatiefnemer van ‘GROEI|SNOEI|BLOEI ©- ontwikkel je persoonlijk leiderschap’ en auteur van het werkboek Mijn persoonlijk leiderschap – GROEI|SNOEI|BLOEI ©.

Voor meer informatie: www.groeisnoeibloei.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie