Zonnepanelen kunnen op grote schaal goedkoper

The Optimist 16 jul 2018 Economie

Onderzoekers hebben mogelijk een oplossing gevonden om zonnepanelen goedkoper te maken. Het gaat om een soort toplaag die wordt gespoten op een ruwe ondergrond. Energie kan hierdoor beter worden opgewekt.

Het ontwikkelde materiaal wordt over een ruwe ondergrond gespoten, waardoor de coating beter in verbinding staat met de ondergrond. Dit zorgt voor optimalisatie van lichtopsluitingseigenschappen. Licht kan beter geëxporteerd worden, waardoor het laden efficiënter gaat.

Een internationaal team van onderzoekers aan The New York University presenteerde de nieuwe techniek eind juni in het wetenschapstijdschrift Nanoscale. Volgens de onderzoekers is snelle geleiding bij zonnepanelen op grote schaal een uitdaging. De meeste zonnecellen zijn opgebouwd uit lagen, wat juist vertragend werkt.

Het team werkte daarom aan een gespoten toplaag, die geschikt is voor de productie van grote zonnepanelen. Het lukte de wetenschappers de zogenoemde fotovoltaïsche (PV) cellen op een nieuwe manier te behandelen.

Efficiëntie

‘De recente ontdekking is van groot belang voor goedkopere zonnepanelen. De techniek zorgt voor een flinke toename in de efficiëntie voor het omzetten van energie’, aldus de onderzoekers.

De toplaag zorgde voor superieure geleiding door contact met de onderlaag. Ze rapporteerden een efficiëntie van 30 procent ten opzichte van een zonnepanelen met een elektronentransportlaag (ETL). De efficiëntie voor het omzetten van energie, de power conversion efficiency (PCE), steeg met 13 procent tot meer dan 17 procent. Ook ontdekten ze minder defecten.

Productie

De studie werd gefinancierd door het National Natural Science Foundation in China (NSFC), het fonds voor Innovation Research Groups van de NSFC, de Chinese Scholarship Council en de Amerikaanse National Science Foundation.

Volgens de onderzoekers maakt de ontdekte techniek het mogelijk zonnepanelen op grote schaal goedkoper te maken. De coating is namelijk goed bruikbaar voor massaproducties.

Bron: The New York University
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Zonnepanelen kunnen op grote schaal goedkoper”

  1. Met stijgende verbazing heb ik de recente hype in het bouwen van dure windmolens bekeken, die behalve de verwachte energie hier in Friesland een chronische bron van verdeeldheid opwekken: de ontvangers van de baten zijn uiteraard vòòr-, de getroffenen door slagschaduw, trillingen, geluidshinder en uiteraard ook de vogelliefhebbers zijn mordicus en wanhopig tegen aan het vechten – overigens met weinig kans op daadwerkelijk gehoor.
    Terwijl er hier kilometers aan dijken en andere zeeweringen liggen en heel Nederland letterlijk vergeven is van de vangrails! Is het zo’n vreemd idee om die miljoenen strekkende meters te gebruiken als zonnecollectoren? Komen we misschien toch nog van die Vogelkillers – pardon: Windmolens af!

Geef een reactie