Voeden met plastic afval
Uitgelicht Natuur & Milieu

Voeden met plastic

The Optimist 8 jul 2019

Het aantal initiatieven om het gebruik van plastic te verminderen groeit hard. Overheden nemen steeds meer wetten aan die fabrikanten stimuleren om met duurzame alternatieven te komen. Dit doet echter niets aan de grote hoeveelheid plastic die er al is. Een zeldzame paddenstoel kan hier verandering in brengen.

De paddenstoel is in 2011 ontdekt door een wetenschappelijk team van Yale University in Ecuador. De paddenstoel, Pestalotiopsis microspore genoemd, bevindt zich in het Amazone regenwoud en heeft twee bijzondere eigenschappen: de schimmel voedt zich met plastic en kan overleven zonder zuurstof. Dit is in potentie een fantastische oplossing voor stortplaatsen, waar de schimmel goed zou moeten functioneren.

Eetbare zwammen

In 2015 is er een veelbelovend vervolgonderzoek uitgevoerd door wetenschappers aan de Universiteit van Utrecht, aldus de website duurzaambedrijfsleven.nl. In dat onderzoek is nog een aantal andere paddenstoelen gevonden dat plastic kan verwerken. Niet alleen zeldzame maar ook veelvoorkomende paddenstoelen als oesterzwammen. Het feit dat ze zich met plastic voeden maakt ze niet minder eetbaar. De zwammen zijn nog prima geschikt voor consumptie.

Duurzame voedingsbron

Het voordeel van de zwammen is dat plastic zeer snel kan worden afgebroken, soms al binnen enkele dagen, afhankelijk van de hoeveelheid. Dit is een oplossing voor het grote probleem van plastic, namelijk dat het niet wordt afgebroken in de natuur. De paddenstoelen zijn nog niet op grote schaal toegepast, maar de verwachtingen zijn hoog. Zeker nu blijkt dat de zwammen eetbaar blijven kunnen in theorie twee vliegen in één klap worden gevangen. De paddenstoelen die worden gekweekt met het afbreken van plastic vormen een gezonde voedingsbron voor mensen in nood.

De paddenstoelen zijn een hoopvol bewijs dat de natuur altijd iets verzint om te overleven. Het aanpassingsvermogen van de aarde is sterker gebleken dan gedacht en deze zwammen laten het belang van zien van een circulaire oplossing voor plastic.

Bron: halalfocus.net
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties

  1. Als een paddestoel zich voedt met plastic zal er in zijn organisme miniscule plasticdeeltjes te vinden zijn. Wat skecht is voor de mens. Onze voedingsketen vervuilt. Laten we aub voorzichtig hiermee zijn

  2. Beste Ingrid,

    Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de paddenstoelen geen microplastics bevatten als ze zich ermee voeden. Het plastic wordt daadwerkelijk helemaal afgebroken. De onderzoekers zeggen wel dat verder onderzoek nodig is, maar bevestigden dat de paddenstoelen geen plastic deeltjes bevatten.

    Namens de redactie,

    Jan-Matthijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *