Eeuwenoude traditie maakt comeback. Aard jij al?

The Optimist 24 jul 2018 Samenleving

Er zijn heel wat gekke trends in de wereld van beauty en wellness. Maar nu maakt een eeuwenoude traditie zijn comeback: het aarden. Met name in de Verenigde Staten, waar het ‘earthing’ en ‘grounding’ wordt genoemd, doen steeds meer mensen het. Terwijl het enigszins een esoterische benaming is, hebben we het hier gewoon over liggen. Of in het bijzonder: liggen in het gras.

Het idee achter aarden is gebaseerd op de gedachte dat direct, fysiek contact met het aardoppervlak zorgt voor een connectie met de elektronen van de aarde. Die elektronen zouden positieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo zou het ontstekingsremmend zijn, cortisolniveaus verlagen en de slaap bevorderen. Sommige kleinschalige wetenschappelijk onderzoeken ondersteunen deze claims. Op basis van de resultaten er is echter nog geen absolute garantie. Meer onderzoek is dus vereist.

Liggen

Ondertussen kan het in elk geval geen kwaad om zo af en toe even lekker in het gras te gaan liggen. Luister naar muziek, lees een boek of geniet van de zon en je omgeving. Het klinkt ook logisch om zo af en toe activiteiten te verrichten die oermensen deden. Hurken, liggen op een harde ondergrond en in kleermakerszit zitten, lijken heel goed te zijn voor de gewrichten. Vroeger maakten we met onze rug, voeten en billen veel vaker contact met de aarde dan nu.

Ook osteopaten zijn enthousiast over het aarden. Niet alleen vanwege het effect op het lichaam, maar juist vanwege de positieve gevolgen van de geest. Een osteopaat stelt: ‘Door op de grond te zitten of liggen, ontstaat een tegenhanger voor alle afscheidingen die we in ons dagelijks leven hebben. Denk aan dempende schoenen, kleding, stoelen en bedden die allemaal een hinderlaag vormen tussen ons en de aarde.’ Het zijn relatief nieuwe gebruiken waar ons lichaam nog helemaal niet op in is gesteld. Op de grond kunnen we even terug naar de situatie waar ons lichaam voor gemaakt is. ‘Maar het geeft je ook de kans om even weg te zijn van al het licht en de geluiden om je heen. Zonder beeldscherm, telefoon en kunstlicht komt de geest ook terug in een “oerstaat”.’

Aarden

Het is overigens niet per se nodig om te gaan liggen. Heel veel aardingsactiviteiten kunnen prima op blote voeten. Op de redactie van The Optimist kwamen we er bijvoorbeeld recent nog achter dat de meeste dames van de redactie hun schoenen uitdoen als zij achter hun bureau zitten. Ook doen veel mensen het huishouden op blote voeten of kiezen zij bewust voor een half uurtje zonder schoenen en sokken als ze opstaan. De echte enthousiastelingen tuinieren zelfs op blote voeten of maken een strand- en boswandeling zonder schoeisel.

Zoals bij elke trend hoort, staat het internet vol met consumentenproducten om te aarden. Zo zijn er speciale matjes voor op je matras, pleisters en sieraden die allemaal claimen je te aarden zonder dat je met je werk hoeft te stoppen. Je kunt tevens op de veertiende verdieping aarden, alleen gaan die producten voorbij aan de essentie van aarden. Het is namelijk vooral een moment om in contact te zijn met de natuur. Aarden draait om langzaam, traag contact en vooral: buiten zijn.

Lees ook: Wij besloten te mediteren. Dit gebeurde

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Eeuwenoude traditie maakt comeback. Aard jij al?”

Geef een reactie