Simpele trucs om de onrust te lijf te gaan

The Optimist 11 dec 2018 Gezondheid

Voordat mensen er erg in hebben, zitten ze alweer in hun hoofd. Uit het lijf, in het hoofd. Het denken staat aan en het gevoel staat op de tweede plaats. De ratio voert de boventoon met een oppervlakkige ademhaling als gevolg. We zetten kort uiteen hoe je bij jezelf kunt blijven.

Met de schouders omhoog of op het puntje van je stoel of voorovergebogen aan je bureau. Alsof je een beetje buiten jezelf bezig bent. Juist dat brengt, vaak ongemerkt, heel veel onrust met zich mee. Wat kun je tussentijds doen, zodat eventueel aanwezige spanning zich niet blijft opbouwen? Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Soms sijpelt het besef ineens door, puur omdat andere mensen het benoemen of iets anders jou herinnert. Contact met ons lichaam vanuit ons bewustzijn is dan nodig. Een soort gronden, of aarden. Even een momentje, waarin we onze ademhaling terugbrengen naar onze buik of dieper, naar de voeten. Gewoon opstaan kan ook, even van je plek af. Zeker bij bureauwerk. Breng jezelf terug naar het hier en nu en vooral terug in je lijf. Zodat het lichaam zacht wordt. Beweeg wat, voel dat je er bent. Het hoeft slechts een terugkerend moment te zijn, tijdens het typen of het maken van aantekeningen. Haal jezelf even terug. Laat je lijf ontspannen, in de auto, aan je bureau of misschien wel tijdens het lopen. Want constant die druk, die onrust, daar zijn we toch niet voor gemaakt?

Om echter in een staat van ontspanning te blijven is het belangrijk om in contact te komen met het eigen gevoel. Emoties daarbij niet te veroordelen, deze gewoon te ervaren. Zonder daarmee iets te doen of deze te analyseren. Het dieper ademhalen is wel een element dat daarbij komt kijken. Het beste is gevoelens in het moment te ervaren. Blijf je je gespannen voelen door je emoties? Spreek gevoelens uit, praat erover. Gepieker is ook niet gezond.

Het feit blijft natuurlijk dat de druk in de 24 uursmaatschappij hoog is. Veelal is het ook druk die we onszelf opleggen of die van huis uit is opgelegd en handhaven wij nog een oud patroon. Wil je dieper aan de slag gaan met je onrust? Wellicht dat de ‘Negen manieren om te ontspannen’ enige hulp bieden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie