Rimpels voorkomen met esdoorn

The Optimist 6 sep 2018 Gezondheid

Naarmate we ouder worden neemt een enzym in onze huid genaamd elastane steeds verder af. Daardoor wordt de huid minder elastisch en kunnen rimpels ontstaan. Wetenschappers hebben nu echter een natuurlijk product ontwikkeld dat de afname van elastane tegengaat. Het gaat om poeder van esdoornbladeren.

Naar aanleiding van eerder onderzoek naar het sap van de esdoorn en de beroemde siroop die van esdoorns wordt gemaakt, ging een Amerikaans team nog wat verder. Zij wilden weten of het extract van de bladeren van de rode esdoorn de activiteit van elastase kon blokkeren. In het bijzonder keken ze daarbij naar een goedje dat glucitol-core-containing gallotannine (GCG) heet.

Onderzoekers deden hiervoor experimenten in reageerbuisjes, maar er gebruikten ook computermodellen. Daaruit bleek dat een bepaald type GCG in het bijzonder effectief was bij het blokkeren van die elastase-activiteit. Ook hadden die GCG’s nog een prettige bijwerking: ze voorkwamen ontstekingen in de huid en verlichtten donkere plekken in de huid.

Aan de hand van het onderzoek ontwikkelden de wetenschappers een (inmiddels gepatenteerde) formule. Zij verwerkten de GCG’s die ze verkregen uit het sap en de rode bladeren die in de zomer en vroege herfst van esdoorns werden geplukt tot Maplifa (spreek uit: meep-LIEF-uh). Inmiddels heeft een Amerikaans bedrijf in botanische extracten, Verdure Sciences, een licentie gekregen om Maplifa te verwerken in cosmetica en zelfs voedingssupplementen.

Als werkelijk blijkt dat Maplifa werkt op de huid, zou het niet alleen een natuurlijk alternatief zijn voor chemische anti-rimpelcrèmes, maar zou het ook een extra bron van inkomsten zijn voor de boeren die esdoorns verbouwen. Een van de betrokken wetenschappers, dr. Navindra P. Seeram, noemde het extract al gekscherend een ‘smeerbare botox’. In theorie zou het middeltje namelijk de huid snel kunnen verstrakken.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie