Postbezorgers gaan eenzaamheid vaker signaleren

The Optimist 27 jan 2022 Samenleving

Wie is er als geen ander in staat om eenzaamheid te signaleren? Dat is degene die bij je aan de deur komt om een pakketje of een brief te bezorgen. Daarom gaat PostNL de samenwerking met gemeentes uitbreiden in de strijd tegen eenzaamheid.

Pilot succesvol

In het najaar van 2020 startte PostNL een pilot met de gemeente Rotterdam in stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek. Pakketbezorgers die dat graag wilden, werden opgeleid voor het herkennen van eenzaamheid en het melden daarvan. Sindsdien kunnen zij op vrijwillige basis een melding maken als zij tijdens hun bezorgronde eenzame Rotterdammers tegenkomen. Naast pakketbezorgers, gaan nu ook postbezorgers eenzaamheid signaleren. Bovendien wordt het signaleringsgebied dit jaar uitgebreid met tien extra gemeentes. Afgelopen week zijn de gemeentes Baarn en Soest van start gegaan. Uiteindelijk moet er landelijke dekking komen met de hulp van meerdere partners.

Vitale samenleving

Volgens Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten & Logistiek, staat PostNL midden in de maatschappij en zet het bedrijf zich om die reden in voor een vitale samenleving. ‘Aandacht voor eenzaamheid is hiervan een belangrijk onderdeel. PostNL zet zich actief in om eenzaamheid te bestrijden in de maatschappij, bijvoorbeeld via onze kerstkaartenactie met het Nationaal Ouderenfonds. Naast het bezorgen van post en pakketten bieden we graag de spreekwoordelijke extra helpende hand. Dat sluit prachtig aan op onze ambitie om de favoriete bezorger te zijn en te blijven.’

Tegen eenzaamheid

Al in september 2020 startte een pilot met pakketchauffeurs van sorteercentrum Waddinxveen. Pakketbezorgers die dat graag wilden zijn opgeleid voor het herkennen van eenzaamheid. Zij kunnen vrijwillig een melding doen bij de plaatselijke welzijnsorganisatie die vervolgens binnen 48 uur actie onderneemt conform de privacyregels. De bezorgers krijgen daarna bericht dat hun melding is opgepakt. PostNL is sinds 2019 aangesloten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Het signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid zijn belangrijke doelen van het programma.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie