Positief nieuwsoverzicht: fair trade bloemen, vissenhotels en meer
Uitgelicht Samenleving

Positief nieuwsoverzicht: fair trade bloemen, vissenhotels en meer

The Optimist 8 jul 2019

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Gratis opleiding

Koningin Máxima heeft een nieuwe school geopend, aldus de NOS. De school, CODAM genaamd, biedt gratis opleidingen aan voor programmeurs. Er is geen diploma of vooropleiding nodig om je aan te melden. Het aantal vacatures voor programmeurs stijgt elk jaar en bedrijven staan te springen om nieuwe krachten. De hoop is dat met de gratis opleiding de gaten bij bedrijven meer kunnen worden gevuld.

Stichting organiseert kinderfeestjes

In het AD is te lezen dat het goed gaat met een bijzondere stichting. De Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes is de afgelopen drie jaar flink gegroeid en organiseert honderden feestjes voor kinderen wiens ouders financieel niet in de gelegenheid zijn om dat te doen. De stichting wordt gefinancierd door zowel particulieren als bedrijven.

Fair trade bloemen

Veel van de bloemen die in de winkels liggen komen niet uit Nederland, maar uit landen als Colombia, Kenia en Ethiopië. Nederlandse bedrijven hebben in deze landen productiefaciliteiten opgezet, maar daar wordt niet altijd volgens de regels gewerkt. Er is een convenant getekend dat het gebruik van pesticiden en water moet verlagen en die de medewerkers een beter minimumloon garandeert. Max Havelaar is blij met het convenant.

Vissenhotels Noordzee

Bij de bouw van windparken op zee komt het nogal eens voor dat oude scheepswrakken worden weggehaald. Dit is een probleem voor veel zeeleven dat graag schuilgaat in de scheepswrakken. Om dit compenseren worden buizen aangelegd naast de windmolens om de vissen een nieuw onderdak te geven. De kunstmatige riffen zijn bedacht door wetenschappers van de Universiteit Wageningen.

Wondermiddel tegen eikenprocessierups

De eikenprocessierups heeft het hele land in rep en roer. De jeuk die het beestje veroorzaakt is een groot probleem, maar een apotheek in het Brabantse Heeze heeft een middel. De apothekers hebben zelfgemaakte gel ontwikkeld die de jeuk verlicht. De gel bestaat uit lidocaïne en levomenthol. Met deze ingrediënten kan iedereen zijn eigen verlichtende gel produceren.

Lees hier het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *