Positief nieuwsoverzicht: duurzaam vliegtuig, de revolutie van vriendelijkheid en meer
Uitgelicht Samenleving

Positief nieuwsoverzicht: duurzaam vliegtuig, de revolutie van vriendelijkheid en meer

The Optimist 7 jun 2019

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Fictie verbetert gedrag

De BBC heeft goed nieuws voor fanatieke lezers. Op hun website is te lezen dat de Canadese wetenschapper Keith Oatley onderzoek heeft gedaan naar de invloed van het lezen van fictie op ons gedrag. Uit de resultaten bleek dat als lezers zich konden inleven in de personages uit het boek, ze daarna in het dagelijks leven makkelijker konden meeleven met anderen. Dit effect is niet kortstondig, het onderzoek toonde aan dat dit effect minstens een week duurde.

Vliegtuig van de toekomst

De Telegraaf berichtte afgelopen week over een nieuwe duurzame zet van de KLM. Naast een investering in duurzame kerosine, zet de vliegtuigmaatschappij nu in op een nieuw vliegtuig. Het nieuwe ontwerp komt van de Technische Universiteit Delft en zou twintig procent zuiniger zijn dan de huidige toestellen.

Revolutie van vriendelijkheid

Dagblad The Guardian bericht deze week over de revolutie van vriendelijkheid. De revolutie is afkomstig uit Italiaanse dorpje Tromello. De nieuwe burgemeester van het dorpje, Gianmarco Negri, is niet blij met de nationale rechtse partijen en wil hun ‘arrogante en onderdrukkende’ politiek doorbreken met vriendelijkheid. Negri wil Tromello weer op de kaart zetten en is blij dat de dorpsbewoners hun vertrouwen in hem stellen om dat doel te verwezenlijken.

Overig fruit als gedroogde snack

Het Good News Network heeft een goed nieuwtje uit Californië. De startup Treasure8 verzamelt voedsel dat normaal gesproken wordt weggegooid door agrarische bedrijven. De ‘overbodige’ groente en fruit wordt gedroogd met een nieuwe technologie die de startup heeft ontwikkeld. Met de techniek wordt 97 procent van het vocht uit de vruchten en groenten gezogen. Het gedroogde voedsel wordt verkocht als tussendoortje.

Kleine bedrijven groeien flink

Kleine bedrijven hebben een goed 2018 achter de rug, zo vermeldt het FD. De omzetgroei kwam uit op bijna tien procent en de winst zelfs op zestien procent. De Nederlandsche Bank onderschrijft deze cijfers. De kleine bedrijven dragen substantieel bij aan het groeiende Nederlandse spaaroverschot, aldus de centrale bank. Vooral bouwbedrijven maken een opvallende groei door na de slechte jaren van de crisis.

Lees ook het vorige positief nieuwsoverzicht.


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *