Positief nieuwsoverzicht: broccoli als medicijn, duurzaam fietsverhuur en meer
Uitgelicht Samenleving

Positief nieuwsoverzicht: broccoli als medicijn, duurzaam fietsverhuur en meer

The Optimist 15 mei 2019

Veel mensen worden niet erg vrolijk van het dagelijkse ‘gewone’ nieuws. We krijgen regelmatig berichten van mensen die zeggen dat ze niet meer naar het journaal kijken, geen kranten meer lezen, en de nieuwsbulletins op de radio ontwijken. Gelukkig is er meer constructief nieuws te melden dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat doen wij al heel wat jaren met onze The Optimist Daily. Om nog meer actueel, positief nieuws te brengen in onze nieuwsbrief, werken we samen met Sublime.

Sublime Nieuws van de Vooruitgang
Sublime verzorgt iedere werkdag het Nieuws van de Vooruitgang, dat elk half uur op de radio en online te beluisteren is. Wij vatten de hoogtepunten van hun constructieve nieuws voor jou samen. In combinatie met een optimistisch nieuwtje van onze redactie, bieden we je zo een mix van nieuws en ontwikkelingen waar een optimist echt vrolijker van wordt.

Leerzame wasserette

Een gemiddeld Amerikaans gezin brengt twee uur per week door in de wasserette. De jongsten uit het gezin worden door hun ouders vaak meegenomen. Een nieuwe pilot in dertien wasserettes in New York En Chicago maakt het bezoek voor deze kinderen een leerzame ervaring. Het project is toegespitst op kinderen met een taalachterstand. De wasserettes zijn ingericht met boeken, kleurpotloden en speelgoed. Zo worden de kinderen gestimuleerd om op een leuke manier bezig te zijn met taal. Volgend jaar moeten 600 wasserettes door het hele land zo’n speelhoek hebben.

Broccoli als medicijn

Uit onderzoek van het Johns Hopkins Medicine instituut blijkt dat sulforafaan, een antioxidant aanwezig in broccoli, werkzaam is tegen schizofrenie. Psychiaters en gedragswetenschappers brachten in kaart welke stoffen uit balans zijn in de hersenen als iemand deze ziekte heeft. Ze verwachten dat sulforafaan uit broccoli in de toekomst gebruikt kan worden als supplement om huidige medicatie te vervangen. Daardoor zouden patiënten geen last meer hebben van bijwerkingen.

Wandelende bibliotheek

Al meer dan 20 jaar trekt Luis Soriano, een leraar, met zijn ezel over het platteland van Colombia. Zijn ezel is bepakt met boeken. Samen trekken ze langs de huizen van basisschoolleerlingen om hen van boeken te voorzien. Soriano’s boekenproject heet Biblioburro – Spaans voor ‘Biblio-ezel’ – en begon met 70 boeken. Inmiddels heeft de Colombiaan een heel team van mensen en ezels verzameld die verschillende dorpen bezoeken. De bibliotheek heeft bijna vijfduizend boeken te leen.

Doorbraak aids-behandeling

Een doorbraak in de behandeling van aids, daarover schrijft The Guardian. In een grootschalig onderzoek is een middel gevonden om de overdracht van hiv tegen te gaan. Aan het onderzoek deden duizend mannelijke koppels mee, waarvan de een het hiv-virus had en de ander niet. De mannen met hiv kregen een behandeling om het virus te onderdrukken. De behandeling sloeg aan: hoewel ze onbeschermde seks hadden met hun partners, droegen zij het virus niet over. Professor Alison Rodgers, die de bevindingen mede-publiceerde in The Lancet, noemt de uitkomsten ‘briljant’ en ‘fantastisch’.

Gered van schroothoop

In de grote steden kom je ze veel tegen: afgedankte fietsen met maar één wiel, vastgeketend aan een paaltje of een brug. Vaak staan ze daar al maanden te wachten om te worden afgevoerd naar de schroothoop. Acht jaar geleden besloten de Mexicaanse broers Fernando en Francisco Lujano Benavides de afgedankte fietsen op te knappen en te verhuren. Dit meldt dagblad Trouw. Eerst verhuurden ze alleen aan particulieren, maar al snel stapten ze over op verhuur aan hotels. Inmiddels gaat het er bij MyHotelBike professioneel aan toe. Het bedrijf van de broers verhuurt bijna 3500 fietsen aan hotels in dertig Europese steden.

Lees ook het positief nieuwsoverzicht van maandag


Het Nieuws van de Vooruitgang hoor je iedere werkdag op het halve uur op Sublime.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *