Overheidsplatform ‘Waarzitwatin’ goede stap, maar mag kritischer

The Optimist 5 jun 2019 Gezondheid

Giftige stoffen in regenkleding en cosmetica? Dat kan. Om daarover te informeren heeft de overheid afgelopen week het online platform Waarzitwatin gelanceerd. Op de site vind je informatie over chemische stoffen in alledaagse producten. Een stap in de goede richting. Maar er is nog werk aan de winkel.

Het is positief dat de overheid en RIVM erkennen dat er een grote informatiebehoefte leeft bij de Nederlandse bevolking, stelt Women Engage for a Common Future (WECF). ‘De transparantie en consumenteninformatie over chemicaliën zijn meer dan welkom.’

‘De nieuwe website suggereert echter dat de Nederlandse en Europese wetgeving de consument optimaal beschermt, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is over gevaarlijke stoffen in bijvoorbeeld speelgoed of tampons’, aldus WECF.

Wetgeving scherper

Vorige week concludeerde het European Environmental Bureau (EEB) bijvoorbeeld dat bestaande Nederlandse wetgeving niet wordt gehandhaafd. En ook ANSES, de Franse tegenhanger van het RIVM, beval fabrikanten vorig jaar om kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen in maandverband of tampons te elimineren of te minimaliseren.

‘Nederlandse wetgeving loopt jaren achter op de laatste wetenschappelijke inzichten en moet worden aangescherpt. Recente onderzoeken tonen aan dat ook op onze markt geïmporteerde producten zoals speelgoed te vinden zijn die schadelijke stoffen bevatten die volgens Europese wetgeving verboden zijn’, zegt Sascha Gabizon, Directeur WECF International.

Informatie uitbouwen

Daarnaast geeft het platform onvolledige informatie. ‘Bijvoorbeeld over het risico van pyrethroïden voor kinderen. Dit is giftig voor insecten. Op de site wordt de stof als “veilig” beschouwd, zonder te vermelden dat er voor jonge gezinnen speciale aanwijzingen voor gebruik nodig zijn’, zegt Gabizon.

Het informatieplatform Tegengif zegt: ‘Wat ons verbaasde, was dat de website stelt dat bij normaal gebruik van producten geen gezondheidsproblemen te verwachten zijn. Dit klopt helaas niet. Iedereen staat elke dag bloot aan een cocktail van chemische stoffen, ook al gebruik je een product “normaal”.’

Transparantie hierover zou onderdeel moeten zijn van de adviezen op Waarzitwatin, volgens WECF. Dat dit wel kan bewees de Belgische overheid vorige week. De Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de Belgische overheid, publiceerde een lange lijst met 28 concrete aanbevelingen waarmee de bevolking zelf het contact met schadelijke stoffen, zoals hormoonverstoorders, kan beperken. Ook andere Europese landen zoals Zweden, Denemarken en Frankrijk zorgen voor strengere wetgeving en meer voorlichting. Nederland zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen.

Onafhankelijk

Zeker zwangere vrouwen en kinderen kunnen bepaalde stoffen beter vermijden, zoals de Vlaamse Gezinsbond informeert over hormoonverstoorders op de website Goedgezind.be. WECF pleit daarom voor een onafhankelijke consumentendesk waar consumenten met vragen naar toe zouden kunnen gaan. Tien jaar geleden startte WECF met een internetportaal (www.eenveilignest.nl) waar vragen worden beantwoord over stoffen en productgroepen door een vast team van wetenschappers en toxicologen.

Zo bescherm je je kind tegen hormoonverstoorders

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Overheidsplatform ‘Waarzitwatin’ goede stap, maar mag kritischer”

  1. Is deze site echt onafhankelijk? Er hebben fabrikanten als Mattel en Lego aan mee betaald, dus ik heb daar ernstige twijfel bij. En wat ik recht oneerlijk vindt, is dat daarover niets te vinden is op de website, alleen als je wat verder gaat graven op de site van het bureau die het gemaakt heeft. Voelt als misleiding, maar ik hoop dat ik dat verkeerd voel 😉

  2. Vroeger…. bestond de ‘keuringsdienst voor Waren’… die controleerde voedsel en artikelen …
    Klopt het dat je tegenwoordig alles op de markt kunt brengen… zonder controle-systeem?… en pas als er iets mis gaat komt er een controle-systeem in werking, of niet……?
    Vreemd,
    ..een idee ?… elk nieuw product gaat eerst langs een veiligheidscontrole, en er zijn ook meer steekproeven.
    In Europees verband moet dat toch ook kunnen? Welk ‘gif’ is in Spanje wel toegestaan, en hier niet, maar als ik spaans gekweekt eten koop… krijg is toch ‘gif’ binnen?…. We zijn toch 1 Europa, dus dat kan toch ook op dat gebied samenwerken?

Geef een reactie